Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Θεσσαλονίκη

Τα διαγράμματα με τα τελευταία στοιχεία για το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για μετρήσεις που έγιναν από την αρχή της εβδομάδας στα αστικά απόβλητα της πόλης και δείχνουν το “αποτύπωμα” της επιστροφής των κατοίκων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις στα λύματα

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις που διενήργησε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο παραμένει σε σταθερό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 06/09 και της Τρίτης 07/09 είναι:

-Οριακά σταθερή (-19%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 04/09 και της Κυριακής 05/09.

-Οριακά σταθερή (-14%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 30/08 και Τρίτης 31/08.

Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές

Σε δήλωσή του, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνει ότι “η σταθεροποίηση που παρατηρείται από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά έχει τη θετική ανάγνωση πως η επιστροφή των κατοίκων της πόλης από τους παραθεριστικούς προορισμούς δεν οδήγησε σε επιδημιολογική έξαρση. Βεβαίως, το επίπεδο στο οποίο έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ιδιαίτερα δε αυτές τις μέρες που υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα στην πόλη”.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Δείτε τα διαγράμματα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Exit mobile version