Σεισμοί: Θα καταφέρουμε ποτέ να τους προβλέπουμε; Τι είναι το σεισμικό θερμόμετρο και πώς χρησιμοποιείται

Με την Ελλάδα να έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη και στατιστικά παράγει ένα μεγάλο σεισμό σχεδόν κάθε χρόνο, οπότε και αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» για την σεισμολογία, εφαρμόστηκε το «σεισμικό θερμόμετρο», ένα χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο που αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο, η οποία χρησιμοποιείται για την πρόγνωση σεισμών και την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Σε έρευνα-μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, την οποία πραγματοποίησε ο κορυφαίος σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, χρησιμοποιήθηκε το νέο λογισμικό της μεθόδου που υπάρχει αυτή τη στιγμή, και εφαρμόστηκε στους μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και 6 Φεβρουαρίου 2023, όπως στην Σάμο, στο Αρκαλοχώρι, στον Τύρναβο κ.α.

«Συνειδητοποίησα πως η μέθοδος δουλεύει αρκετά καλά και μας δίνει καλά προγνωστικά στοιχεία για τον ελληνικό χώρο. Βασίζεται στους νόμους της φυσικής και στη θεωρία του φυσικού χρόνου (now casting), την οποία εφάρμοσε σαν μέθοδο ο Παναγιώτης Βαρώτσος. Πλέον, πρόκειται για την εξελιγμένη εκδοχή της θεωρίας, δηλαδή έχει εξελιχθεί το λογισμικό της μεθόδου, και έχουμε φτάσει στο σημείο να αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο στην σεισμολογία» αναφέρει στο enikos.gr ο κ. Χουλιάρας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την έρευνα, το σεισμικό θερμόμετρο (Earthquake Nowcasting, EN) είναι μία σύγχρονη μέθοδος εκτίμησης του σεισμικού κινδύνου, αξιολογώντας την πρόοδο του σεισμικού κύκλου (EQ) σε ρηγματικά συστήματα. Η αξιολόγηση, βασίζεται σε μία νέα έννοια του χρόνου, που ονομάζεται «φυσικός χρόνος». Το χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο, εκτιμά μοναδικά τον σεισμικό κίνδυνο, μέσω της βαθμολογίας σεισμικού δυναμικού (EPS), η οποία έχει χρήσιμες εφαρμογές τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το σεισμικό θερμόμετρο, η σύγχρονη μέθοδος, χρησιμοποιείται ήδη σαν εργαλείο στην Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Κίνα αλλά και σε πολλές άλλες σεισμογενείς χώρες από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βοηθήσει στην εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας. Εφαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο για να κάνουν προγνωστικούς χάρτες, για να δουν τι σεισμοί έρχονται. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με τους Αμερικάνους που έχουν γράψει το νέο λογισμικό και δημοσίευσα τα αποτελέσματα που αφορούν την Ελλάδα».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η μέθοδος του σεισμικού θερμομέτρου έχει εφαρμοστεί ευρέως και με επιτυχία, μεταξύ άλλων, στην εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου σε παγκόσμιες μεγαλουπόλεις, στη μελέτη της επαγόμενης σεισμικότητας, στις χιονοστιβάδες, και πολύ πρόσφατα, στη μελέτη των ηφαιστειακών εκρήξεων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ