Πάτρα: Αυτές είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας

Θρίλερ με τις ουσίες που εντοπίστηκαν στην Τζωρτζίνα.

Όπως προκύπτει από τις τοξικολογικές εξετάσεις, εκτός της κεταμίνης που χορηγήθηκε στην 9χρονη σε θανατηφόρα δόση, εντοπίστηκαν τα αναισθητικά λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη, καθώς και  βενζοδιαζεπίνες.  Σημειώνεται ότι τις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται από την άτυπη επιτροπή που εξετάζει τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών υπό τον ιατροδικαστή Νίκο Καρακούκη και το πόρισμα για τη Μαλένα.

“Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας. Συνιστώνται μόνο όταν η διαταραχή είναι σοβαρή, περιορίζει τις δραστηριότητες του ασθενή ή του προκαλεί έντονη δυσφορία. Δεν έχουν ένδειξη στο άγχος και στην υπερένταση που συνδέονται με προβλήματα της καθημερινής ζωής. Η αγωγή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν βραχύτερης διάρκειας.

Γενικά η συνολική διάρκεια της αγωγής δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8-12 εβδομάδες, συμπεριλαμβανόμενου και του χρόνου σταδιακής διακοπής της. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δυνατόν να απαιτηθεί παράταση της αγωγής πέραν της μέγιστης συνιστώμενης διάρκειας.

Ορισμένες βενζοδιαζεπίνες χορηγούνται και στο σύνδρομο στέρησης του οινοπνεύματος (delirium tremens), ως συμπληρωματική θεραπεία. Σχετικές ενδείξεις αποτελούν οι νυχτερινοί εφιάλτες και η υπνοβασία, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές που κάνουν προβληματική τη χρήση τους. H χορήγησή τους σε παιδιά πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγεται” αναφέρεται στον οδηγό φαρμάκων “Γαληνός”.

Η λιδοκαΐνη (lidocaine) είναι τοπικό αναισθητικό και ανήκει στην κατηγορία των αμινοαμιδίων. Προκαλεί αναστρέψιμο αποκλεισμό της μετάδοσης των ώσεων κατά μήκος των κεντρικών και περιφερικών νευρικών οδών. Η δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστολή της διόδου των ιόντων νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα επιβράδυνση της αποπόλωσης σε βαθμό που δεν αναπτύσσεται δυναμικό ενέργειας.

Η πριλοκαΐνη (prilocaine) δεσμεύεται στην ενδοκυτταρική επιφάνεια των διαύλων νατρίου και μπλοκάρει την επακόλουθη εισροή νατρίου εντός του κυττάρου με αποτέλεσμα τον περιορισμό της μετάδοσης του ηλεκτρικού ερεθίσματος. Το μπλοκ είναι αναστρέψιμο και όταν η πριλοκαΐνη διαχέεται μακριά από το κύτταρο, η λειτουργία του διαύλου νατρίου αποκαθίσταται, όπως και η ομαλή μετάδοση των νευρικών ώσεων.

Σε ό,τι αφορά τις βενζοδιαζεπίνες βρέθηκαν οι εξής ουσίες: Midazolam, nordazepam, clobazam και norclobazam.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΤΤ, η μόνη ουσία που βρέθηκε στο αίμα της 9χρονης εκτός φαρμακευτικής αγωγής είναι η κεταμίνη. Όλες οι άλλες ουσίες που ανιχνεύθηκαν περιλαμβάνονταν στο φαρμακευτικό σχήμα που λάμβανε το κορίτσι. Ωστόσο, θα γίνει περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος για να ερευνηθεί η ποσότητα των φαρμάκων που έπαιρνε το παιδί κι αν αντιστοιχεί στις συνταγογραφούμενες δόσεις.

Δείτε τις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας από την ιστοσελίδα e-reportaz

τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας

 

τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας

Κοινά ευρήματα σε Τζωρτζίνα και Μαλένα
Υπενθυμίζεται ότι η Αγγελική Νικολούλη ρώτησε στην εκπομπή της την καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, εάν γίνεται επανέλεγχος στα δείγματα για πρόσθετη ουσία.

“Γίνονται κάποιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πολλές φορές τα ευρήματα που έχουμε μας δίνουν πάτημα και για δεύτερη και τρίτη ανάλυση και γ’ αυτό είχαμε πει ότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Υπάρχει κάποια τέτοια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών», είπε στο “Φως στο Τούνελ” η καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Χρυσάνθη Σαρδέλη.

“Πιθανότατα να έρθουν στο φως κι άλλα ευρήματα. Η εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί” είπε από την πλευρά της η Ελένη Ζαγγελίδου, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης

Η Αγγελική Νικολούλη ανέφερε ότι αυτό, αν ισχύει, δείχνει ότι μπορεί να έχει γίνει και άλλη προσπάθεια απέναντι στην Τζωρτζίνα. Επίσης, η κ. Ζαγγελίδου είπε πως υπάρχουν κοινά ευρήματα στην Μαλένα και την Τζωρτζίνα. Σημειώνεται ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας έγιναν στο ίδιο εργαστήριο με αυτές της Τζωρτζίνας.

Τι λένε οι ειδικοί για την λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη
Ο κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι», καθώς στον οργανισμό της Τζωρτζίνας βρέθηκαν εκτός από κεταμίνη, λιδοκαϊνη και πριλοκαΐνη.

«Και οι δύο ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των αναισθητικών φαρμάκων και μάλιστα στην κατηγορία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία. Δεν είναι φάρμακα που τα χρησιμοποιούμε με ενδοφλέβια χρήση για γενική αναισθησία, αντίθετα σε ενδοφλέβια χρήση χρησιμοποιείται η ξυλοκαΐνη ή λιδοκαΐνη κυρίως στις καρδιολογικές εφαρμογές για την ανάταξη καρδιακών αρρυθμιών. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία», ανέφερε αρχικά.

«Εάν η κεταμίνη δοθεί σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλεσει από μικρές γαστρεντερικές λειτουργίες έως και τον λήθαργο. Ανάλογα με την οδο που έχει χορηγηθεί έχει μικρό χρόνο δράσης. Εάν χορηγηθεί ενδοφλέβια, τότε η δράση της είναι στο 1 με 2 λεπτά, ενδομυικά ο χρόνος είναι 5 με 10 λεπτά ενώ εάν το λάβει κανείς απ΄το στόμα οι εκδηλώσεις ξεκινούν σε 30 λεπτά», συμπλήρωσε.

Είναι ένα καθαρά νοσοκομειακό φάρμακο, πρέπει να το προμηθευτεί από φαρμακαποθήκες και έπειτα από μία ειδική διαδικασία. Πρέπει να δώσει ένας αναισθησιολόγος ή κτηνίατρος συνταγή για να πάει κάποιος να το αγοράσει. Από έναν κοινό γιατρό δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί. Η χρήση της κεταμίνης ξεκίνησε από τον πόλεμο του Βιετνάμ», επεσήμανε ο κ. Σπαντιδέας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ