Πατήρ Αντώνιος: Όλα όσα κατέθεσε για τις καταγγελίες εναντίον του – Το υπόμνημα των 108 σελίδων

Mία προς μία προσπάθησε να αντικρούσει τις εις βάρος του καταγγελίες περί σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης ο πατήρ Αντώνιος, στο συνολικά 108 σελίδων υπόμνημά του που αποκαλύπτει η Realnews.

Κιβωτός του Κόσμου: Αρνείται τα πάντα ο πατήρ Αντώνιος – Τι αναφέρει στο υπόμνημα

Της Άννας Κανδύλη

Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» στις έγγραφες εξηγήσεις του προς τους εισαγγελείς Ανηλίκων έκανε λόγο για «σκοπιμότητα», «αοριστολογίες» και «κατασκευασμένες» κατηγορίες, με στόχο τον ίδιο και την οργάνωση.

Πατήρ Αντώνιος: «Υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε να φάμε εγώ και η οικογένειά μου»

Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που την Παρασκευή άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Πλημμεληματικές κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος επτά ακόμα εργαζομένων της «Κιβωτού».

Απόδοση κατηγοριών

Ο πατήρ Αντώνιος αναρωτιόταν στο υπόμνημά του αν αντέχει στη λογική η απόδοση βάσιμης κατηγορίας, προερχόμενης μόνον από τους συγκεκριμένους καταγγέλλοντες, μεταξύ χιλιάδων παιδιών, και μόνον για τα συγκεκριμένα περιστατικά…

«Προς αμαύρωση της ανεπίληπτης προσπάθειας πολλών ανθρώπων επί σειρά δεκαετιών, υποβλήθηκαν, εν αιθρία, όλως αβάσιμες, ανεπέρειστες, βρίθουσες προκλητικών ψευδών καταγγελίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και κατά τρόπο που η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης. Η σκοπιμότητα προφανής. Η πρωτοτυπία στην υπό κρίση περίπτωση για τα δικαστικά δεδομένα έγκειται στο εξής:

Κατά τον τρόπο που υποβλήθηκαν οι εν λόγω καταγγελίες (αντιγράφοντας έκαστη εξ αυτών δήθεν όμοιο τρόπο δράσης των καταγγελλομένων προσώπων, προκειμένου να αποκτήσουν αληθοφάνεια τα αναφερόμενα σε αυτές περιστατικά) δεν αρκούσαν προς στοιχειοθέτηση συγκεκριμένων κατηγοριών προς διερεύνηση. Προς σύνταξη λοιπόν -πάση θυσία- των υπό κρίση “κατηγορητηρίων”, οι καταγγελίες “κατασκευάστηκαν” ανεπιτρέπτως, διά “ανασύνθεσης” – “εμπλουτισμού” γεγονότων, με αποτέλεσμα τα διαλαμβανόμενα στα κατηγορητήρια να μην ταυτίζονται με τα διαλαμβανόμενα στις αντίστοιχες καταγγελίες», σημείωνε στο υπόμνημά του. Ξεκινώντας από τις καταγγελίες του 19χρονου, ο πατήρ Αντώνιος έκανε αναφορά σε πέντε εκθέσεις ψυχοθεραπευτών από το 2015 έως το 2017, στις οποίες ο ανήλικος τότε καταγγέλλων χαρακτηρίζεται ως παιδί με συχνά «αρνητική συμπεριφορά», «αντιφατική προσωπικότητα», με «προβλήματα στις σχέσεις με τα άλλα παιδιά» και «τάση να εκμεταλλεύεται καταστάσεις, προκειμένου να επιτύχει έναν σκοπό».

«Φέρομαι να παρενοχλώ τον καταγγέλλοντα σε ηλικία 17 ετών, παρά το γεγονός ότι φιλοξενείται στην ‘‘Κιβωτό’’ από την ηλικία των 6 ετών, και αφού η μητέρα του είχε αναλάβει την επιμέλειά του. Φέρομαι, δε, “να εντείνω την πίεσή μου” προς τον καταγγέλλοντα και υποτιθέμενο θύμα πλησίστια στην ενηλικίωσή του. Μολονότι περιγράφομαι ως δήθεν ‘‘παιδόφιλος’’, ο οποίος επιχειρώ με κάθε ευκαιρία να τον κακοποιήσω, ο ίδιος επιμελούμαι της μεταφοράς του στον Βόλο και στην Καλαμάτα. Ποιος θύτης, άραγε, απομακρύνει το θύμα από τη σφαίρα της αμέσου επιρροής του;», σημείωνε στο υπόμνημά του.

Ο ιερέας συνέδεε την καταγγελία του 19χρονου με την εμπλοκή του σε κλοπή στη δομή του Βόλου, ενώ αντικρούει και τον ισχυρισμό του περί απειλής διακοπής της οικονομικής ενίσχυσης προς τη μητέρα του. «…Ενώ ο καταγγέλλων έχει αποχωρήσει από τη δομή ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 και η επίμαχη πρώτη κατάθεσή του δίνεται στις 16/11/2022, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το status της μητρός του και την παροχή βοήθειας προς το πρόσωπό της από την “Κιβωτό”, μέχρι την παραμονή της κατάθεσής του ως άνω (οπότε και εξαφανίστηκε η, σχεδόν κατάκοιτη, μητέρα του από τη δομή, με δική της απόφαση, την προτεραία δηλαδή της κατάθεσης του γιου της). Ουδέποτε, δηλαδή, διακόπηκε η παροχή βοήθειας προς αυτήν… Πότε, άραγε, αποφασίζει ο ενήλικος -ήδη από τον Αύγουστο του 2021- καταγγέλλων να αρθεί στο ανάστημά του, να συγκρουστεί με εμένα, τον δήθεν κακοποιητή, και την ‘‘Κιβωτό του Κόσμου’’; Μετά τον Ιανουάριο του 2022 και ειδικότερα μετά την εμπλοκή του στη διαπραχθείσα κλοπή της δομής στον Βόλο…».

Προς ενίσχυση αυτού του ισχυρισμού, ο πατήρ Αντώνιος παρουσίασε τον 19χρονο ως έναν «παραβατικό» τρόφιμο που δημιουργούσε συχνά προβλήματα. Αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2021 στη Χίο, όταν ο νεαρός φιλοξενείτο στη δομή του νησιού μαζί με δύο φίλους του και μάρτυρες στην υπόθεση:

«Παρατηρήθηκε ότι τα τρία αυτά πρόσωπα διοργάνωναν εν κρυπτώ νυχτερινές φυγές, κατά τις οποίες μετέβαιναν στην πόλη της Χίου, όπου κατανάλωναν αλκοόλ και προέβαιναν σε βανδαλισμούς καταστρέφοντας ξένες περιουσίες», ενώ περιέγραψε και περιστατικό που αποκάλυψε 14χρονη φιλοξενούμενη της δομής, σύμφωνα με την οποία ο καταγγέλλων την κακοποίησε σεξουαλικά. Υποστήριξε, επίσης, πως οι τρεις είχαν αποκτήσει σχέσεις με παιδαγωγό που απομακρύνθηκε από τη δομή το 2018, έπειτα από καταγγελία 16χρονου αγοριού ότι το φίλησε στο στόμα και η οποία τώρα έχει καταθέσει σε βάρος του. Προσκόμισε, μάλιστα, και φωτογραφία από νυχτερινή έξοδο της συγκεκριμένης με τον καταγγέλλοντα και τον φίλο του, λέγοντας «ιδού ο φερόμενος ως κακοποιηθείς, σκληρά εργαζόμενος από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα, δήθεν σκάβοντας με τσάπα. Τα ξημερώματα ο καταγγέλλων αποδεικνύεται ότι δεν έκοβε χορτάρια, ούτε άνοιγε δρόμους, όπως ισχυρίζεται, αλλά βρισκόταν σε νυχτερινή έξοδο».

Ο αντίλογος

Ωστόσο, ο 19χρονος, στο υπόμνημά του το οποίο κατέθεσε στις εισαγγελείς στα τέλη Φεβρουαρίου δηλώνοντας παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, επιμένει κάνοντας λόγο για πράξεις σε βάρος του «που βεβαίως δεν τις επιθυμούσα, για αυτό και αποτραβιόμουν μακριά από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, όταν προέβαινε σε αυτές, και από τα νεύρα χτυπούσα δυνατά το χέρι μου σε διάφορα αντικείμενα που έβρισκα μπροστά μου, κάτι που γινόταν αντιληπτό και από τον πατέρα Αντώνιο.

Αλλωστε, πέρα από αυτούς τους τρόπους εκδήλωσης της εναντίωσής μου στις ως άνω γενετήσιες πράξεις, ενόψει και της ανηλικότητάς μου και της επιβολής του πατρός Αντωνίου επάνω μου, δεν μπορούσα να εκφράσω διαφορετικά τη μη συναίνεσή μου, αντιθέτως στην ουσία εξαναγκάστηκα να τις ανεχθώ, λόγω των απειλών που ένιωθα ότι, αν μιλήσω, ή φύγω, ή κάνω κάτι αντίθετο στη θέλησή του, αυτόματα η μητέρα μου δεν θα έχει σπίτι και ο αδερφός μου δεν θα έχει δουλειά… Οταν, δε, έφευγα από κοντά του, αποφασισμένος να μη με αγγίξει ξανά, με έβριζε, μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά και με έστελνε για δουλειές στο υπόγειο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ