Πάσχα 2020: 3 + 1 συνταγές για μαγειρίτσα – Η παραδοσιακή και η…vegeterian

Η παράδοση θέλει το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, κι έπειτα από 40 ημέρες νηστείας να τρώμε μαγειρίτσα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για παραδοσιακή μαγειρίτσα, όμως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι προτιμούν εναλλακτικές όπως χορτοφαγικήμαγειρίτσα. Δείτε παρακάτω τις συνταγές που προτείνουν τέσσερις γνωστοί σεφ.

ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ

Υλικά

Για το αυγολέμονο

Για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για το αυγολέμονο

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Υλικά

ΕκτέλεσηΓια την κλασική μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ και συκωτάκια, πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα αντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια.

Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε.

Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15΄.

Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε.

Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40΄.

Περίπου 20΄ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού.

Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.

Βράζουμε για 2΄-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά για την καλύτερη μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ

Πολύ σημαντικό στη μαγειρίτσα είναι το καλό καθάρισμα στα αντεράκια. Πλύντε τα αρχικά πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Γυρίσετε τα και να τα ξαναπλύντε τα. Το επόμενο βήμα είναι να τα γυρίσετε το μέσα έξω, με ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναλάβετε.

•Καλό είναι να αφήσετε τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες. Έτσι, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.

•Για να ψιλοκόψετε τα εντεράκια πιο εύκολα, μπορείτε να τα πλέξετε πρώτα κοτσίδα.

•Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε το καθάρισμα στα εντεράκια, να το κάνετε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.

•Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.

•Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά αφού τα καθαρίσουμε, για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.

•Για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα, χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλαστρούλες ακόμη καλύτερα.

•Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.

•Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό.

•Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο, για να μην μας κόψει αλλά να γίνει σωστά, ώστε να χυλώσει όμορφα η σούπα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ

Υλικά

Για τη μαγειρίτσα:

Για το αυγολέμονο:

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα εντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια. Τα τρίβουμε με χοντρό αλάτι και χυμό λεμονιού και τα πλένουμε καλά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα όργανα και άφθονο νερό και αφήνουμε να βράσουν. Ζεματίζουμε τα όργανα στο ζεστό νερό για περίπου 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα έντερα και ζεματίζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αφαιρούμε το υπερβολικό λίπος.

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το κρέας. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το χοντροοκομμένο μαρούλι, συμπιέζοντάς τα για να χωρέσουν κάτω από το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα με το καπάκι, για περίπου 40-50 λεπτά ακόμα. (Σε περίπτωση που επιλέξουμε να προσθέσουμε ρύζι, το κάνουμε περίπου 10 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου και ανακατεύουμε).

Για το αυγολέμονο:

Διαχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν.

Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, μέχρι τα ασπράδια αβγών να είναι αφρώδη. Ενώ χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα των κρόκων. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά και σταδιακά προσθέτουμε 1-2 κουτάλες από το ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας. Είναι πολύ σημαντικό να προσθέτουμε το ζωμό λίγο-λίγο!

Όταν ολοκληρώσουμε, ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε καλά, τοποθετώντας το καπάκι και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα όσο είναι ακόμα ζεστή και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (συνταγή vegeterian)

Υλικά

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια από τυχόν χώματα με μια βρεγμένη πετσέτα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια (καρέ).

Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά τους, για να τα ενυδατώσουμε. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τα μανιτάρια, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε ξεχωριστά σε ένα σκεύος. Κρατάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε σε επόμενο βήμα.

Όσο μεγαλύτερη ποικιλία από μανιτάρια χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο έντονη και ενδιαφέρουσα θα είναι η γεύση που θα πάρουμε από αυτάTIP: Το νερό που μαλακώσαμε τα μανιτάρια το χρησιμοποιούμε γιατί έχει έντονη γεύση μανιταριού. Αφήνουμε για μερικά λεπτά να “κατακαθίσουν” τα χώματα από τα μανιτάρια στο νερό και αργότερα θα το προσθέσουμε, με προσοχή, μέσα στην κατσαρόλα.

Τα μανιτάρια περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, το οποίο αποβάλουν κατά το σοτάρισμα κι έτσι μειώνεται σημαντικά ο όγκος τους.

-Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το σοτάρισμα.

-Μόλις εξατμιστεί όλο το κρασί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό από τα αποξηραμένα μανιτάρια, προσέχοντας τα χώματα που θα έχουν συγκεντρωθεί στη βάση του μπολ.

-Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών στην κατσαρόλα, μέχρι να καλύψει την επιφάνεια από τα μανιτάρια και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια.

-Μαγειρεύουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν για 15-20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ζωμό λαχανικών.

Για το αυγολέμονο

-Βάζουμε τους κρόκους από τα αυγά σε ένα μπολ.

-Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και κόρν φλάουρ, χτυπώντας παράλληλα με ένα σύρμα χειρός (φουέ) το μείγμα.

-Προσθέτουμε στο μπολ, σταδιακά, τον ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα με μία κουτάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το φουέ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4 με 5 φορές.

-Απομακρύνουμε την κατσαρόλα με τα μανιτάρια από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα με το αυγολέμονο.

-Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αρχίσει να “δένει”.

TIP: Αν η σούπα έχει πήξει περισσότερο απ’όσο θέλουμε, την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο από τον ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ψιλοκομμένο άνηθο, το μαρούλι που έχουμε κόψει ζουλιέν και ανακατεύουμε απαλά για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το μαρούλι. Σερβίρουμε τη σούπα όσο ακόμα είναι ζεστή.

Για τη vegan εκδοχή της συνταγής, αφαιρούμε τους κρόκους από τα αυγά και βάζουμε το κορν φλάουρ αραιωμένο με τον χυμό λεμονιού, μαζί με το αλάτι και το πιπέρι στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια.

Πηγή: panosioannidis.com / dimitrisskarmoutsos.gr / argiro.gr / akispetretzikis.com

Exit mobile version