Της Άννας Κανδύλη
Όχι στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο η Εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου.
Απαντώντας στο τρίτο αίτημα της Τουρκίας η εισαγγελική λειτουργός, επικαλέστηκε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας ότι αν εκδοθούν δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη ενώ κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γείτονα χώρα.
Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους οκτώ με το τρίτο αίτημα, η κ. Κυβέλου επισήμανε ότι όσα αναφέρονται στο φάκελο είναι ασαφή για το ρόλο των εκ ζητουμένων.
Μάρτυρες
Ως μάρτυρες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξετάστηκαν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.
Και οι δύο επισήμαναν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, λέγοντας πως η έκδοσή τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη. “Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε” είπαν.
Από την πλευρά τους οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
“Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας”, είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Όχι στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο η Εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου.