Νέα Αγχίαλος: «Νεκρή ζώνη» η περιοχή γύρω από την αποθήκη πυρομαχικών μετά την έκρηξη – Αποκλεισμένη ακόμη και για μέρες

Μπορεί να πάρει ακόμη και μέρες μέχρι οι αρμόδιοι να δώσουν το τελικό «οκ» ώστε οι κάτοικοι να πάνε στα σπίτια τους, που βρίσκονται κοντά την αποθήκη πυρομαχικών, όπου σημειώθηκε έκρηξη στην Νέα Αγχίαλο Βόλου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αργά χθες το βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της κηδείας του 27χρονου Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε στο Πεντάγωνο, όπου μπήκε σε σύσκεψη με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο Βόλου και την αξιολόγηση της κατάστασης.

Η αποθήκη που εξερράγη βρίσκεται στην περιοχή Καράμπα, 4 μίλια βορειοδυτικά της 111 Πτέρυγας Μάχης, η οποία φιλοξενεί 3 μοίρες με συνολικά 70 μαχητικά F-16.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το enikos.gr, στη Βάση Καυσίμων Μικροθηβών που σημειώθηκε η έκρηξη δεν βρίσκεται μία αλλά τρεις αποθήκες πυρομαχικών, η μία πολύ κοντά στην άλλη. Ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι εκρήξεις προέρχονται από τη μία από τις τρεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΑ, το στρατόπεδο εκκενώθηκε χθες στις 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Όπως αποφασίστηκε στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη, σήμερα το πρωί, μετά την επανεκτίμηση της κατάστασης θα επιχειρήσουν οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΝΞ (Τμήμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς) του Στρατού μαζί με πυροτεχνουργούς της Πολεμικής Αεροπορίας να πλησιάσουν – να κάνουν μία πρώτη προσέγγιση του σημείου της έκρηξης για να διαπιστώσουν τις ακριβείς συνθήκες που επικρατούν κι αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέες εκρήξεις.

Εκτιμάται ότι ίσως να είναι θέμα ακόμη και ημερών μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, να ασφαλιστεί η περιοχή και να δοθεί το τελικό «οκ» ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν τόσο οι κάτοικοι στα σπίτια τους που βρίσκονται κοντά όσο και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στις εγκαταστάσεις. Σε μία περίμετρο ακτίνας 3 χιλιομέτρων από την έκρηξη, με μήνυμα που εστάλη από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112, έχουν εκκενωθεί όλοι οι οικισμοί.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την απογείωση 8 μαχητικών F-16 και ενός Canadair χθες το βράδυ, θεωρήθηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους σκόπιμη η μεταστάθμευσή τους στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, αφού βρίσκονταν σε σημείο της βάσης που ήταν εκτεθειμένο προς την πλευρά των εκρήξεων, παρά το γεγονός ότι ήταν 6 χιλιόμετρα μακριά.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Από το ΓΕΑ τονίζεται  ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή και επισημαίνεται ότι: «Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ