Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν εμφανιστεί – Τα συμπτώματα από το τσίμπημα και οι οδηγίες

μωβ μέδουσες

Οι μωβ μέδουσες αυξάνονται στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες, την ώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα μπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει. 

Ο χάρτης που αναδημοσιεύει το Ελληνικό παρατηρητήριο βιοποικιλότητας είναι ενδεικτικός της έκτασης του προβλήματος, καθώς φαίνεται ότι οι μωβ μέδουσες “απλώνουν τα πλοκάμια” τους… Έχουν καταγραφεί τόσο στο Αιγαίο όσο και το Ιόνιο, αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο και σε παραλίες της Αττικής.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.  Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Συμπτώματα από επαφή με τις μωβ μέδουσες

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από την μέδουσα μπορεί να είναι:

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο.

ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία

Καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

  1. Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  2. Ένα τσιμπιδάκι.
  3. Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
  4. Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
  5. Αντιισταμινικό χάπι.
  6. Κάποια κορτιζονούχα κρέμα

Δείτε ΕΔΩ οδηγίες για πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα μεδουσών

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή γινόταν περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια). Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ και στην Μάλτα επικράτησε η πληθυσμιακή έκρηξη της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) από το 2018 έως και το 2020, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.

H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το pattern όπως γινόταν μέχρι τώρα θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλα 1.5 με 2 χρόνια.


Δείτε ΕΔΩ διαδραστικό χάρτη με τις καταγραφές μεδουσών

Χρήσιμες συμβουλές

Exit mobile version