Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Από το 2025 η λειτουργία τους – Τα «κλειδιά» για την αδειοδότηση

πανεπιστήμια

Με μη κερδοσκοπικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια προχωρά η κυβέρνηση αποκλείοντας μια σειρά από επιχειρήσεις που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα από τα μεγάλα διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η κυβέρνηση δηλώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έτοιμη ακόμη και για συγκρούσεις με φόντο το συγκεκριμένο θέμα.

Μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους αναμένεται να παρουσιαστεί και επίσημα το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με τον χρόνο ψήφισής του μέσα στον Φεβρουάριο και τα νέα ιδρύματα να έρχονται στη χώρα μας από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Για «ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» υπογραμμίζοντας ότι η ίδρυση μη κερδοσκοπικών- μη κρατικών πανεπιστημίων θα εγκρίνεται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.

Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» έχει δύο άξονες. Αφενός την αποδέσμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο με την ίδρυση μη κερδοσκοπικών – μη κρατικών πανεπιστημίων, αφετέρου την ενίσχυση και πρόσθετη αυτονομία των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Τα «κλειδιά» για την άδεια

Συγκεκριμένα για να λάβει άδεια ένα παράρτημα ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται και πιστοποιημένο από την αντίστοιχη ΕΘΑΑΕ και να διαθέτει οικονομική αξιοπιστία και ευρωστία.

Τρεις άξονες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί:

  1. Το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των διδασκόντων. Συγκεκριμένα τα μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού του θα πρέπει να έχουν διδακτορικό τίτλο, ενώ το ειδικό διδακτικό προσωπικό του δεν μπορεί να ξεπερνά σε ποσοστό το 20% του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του.
  2. Το κτιριακό. Θα πρέπει να διαθέτει άδεια εκπαιδευτηρίου σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό που ισχύει σήμερα, οι δε κτιριακές υποδομές του θα πρέπει να είναι αυτοτελείς, να διαθέτει βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων, αίθουσες πολυμέσων, επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό κα.
  3. Τα προγράμματα σπουδών. Αυτά θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από τη διαπιστευμένη Αρχή του κράτους προέλευσης και οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να είναι ίδιοι με τους τίτλους σπουδών που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου. Επίσης, οι τίτλοι σπουδών θα πρέπει να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στα κριτήρια που συντάσσει αυτή τη στιγμή η ΕΘΑΑΕ της χώρας και με βάση τα οποία θα αδειοδοτηθούν τα νέα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά ανώτατα ιδρύματα και τα εξής:

Exit mobile version