Lockdown: Τα σενάρια για παράταση στην Αττική – Ώρα αποφάσεων για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Μία ημέρα έχει περάσει από την ισχύ του «σκληρού» lockdown στην Αττική και ήδη τα σενάρια για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων βρίσκονται στο τραπέζι. Η εικόνα στο Λεκανοπέδιο είναι αποκαρδιωτική καθώς, για ακόμη μια φορά την Πέμπτη καταγράφηκαν 676 κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 1.327, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ είναι μεγάλη με τον φόβο των ειδικών και της κυβέρνησης να «κρασάρει» το σύστημα, να είναι μεγάλος. Τα λύματα δείχνουν δε, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 90.000 ενεργά κρούσματα συν το ότι η Αττική, σύμφωνα με το ECDC, πέρασε στο «κόκκινο».

«Αγκάθι» φαίνεται να αποτελεί η έντονη κινητικότητα των πολιτών που συντείνει στη διασπορά και την περαιτέρω μεταδοτικότητα του ιού. Μάλιστα, την Πέμπτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής του lockdown η κίνηση στους δρόμους ναι μεν ήταν πιο μειωμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, όμως, δεν έπαψε να κινείται ξανά σε υψηλά επίπεδα για συνθήκες lockdown.

Αν συνεχιστεί η επιβάρυνση στην Αττική και στην περίπτωση που οι πολίτες δεν συμμορφωθούν ως προς την τήρηση των μέτρων, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση του lockdown και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, με τους πιο αισιόδοξους να κάνουν λόγο για επιπλέον δύο εβδομάδες και το πιο απαισιόδοξο σενάριο να μιλά για «κλείσιμο» έως το τέλος Μαρτίου.

Μάλιστα προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα, αν συνεχιστεί με τους υφιστάμενους ρυθμούς, αναμένεται να εξεταστεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές νωρίτερα από τις 9 μ.μ. που ισχύει σήμερα, ακόμη και στις 6 μ.μ. όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».Ώρα αποφάσεων

Ώρα αποφάσεων και για άλλες περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο. Σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει και καλείται να εισηγηθεί νέα μέτρα για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο. Οι τρεις τελευταίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την Αττική στο «σκληρό» lockdown, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, της οποίας τα λύματα έδειξαν διπλασιασμό του ιικού φορτίου στο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας. Κάποιοι θεωρούν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ακόμα ενώ άλλοι επιμένουν στη λήψη μέτρων «χθες» για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο όπως είπε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν έγινε κάποια συζήτηση για επιπλέον μέτρα.

Για την περιοχή της Αχαΐας, όπου τα 97 κρούσματα αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει σε εισήγηση για συστηματοποίηση των περιορισμών. Τα ενεργά κρούσματα πλέον αγγίζουν τα 530 με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Πάτρα, όπου η πληρότητα στις κλινικές covid των δύο νοσοκομείων της πόλης αγγίζει το 80%.

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, όπως αυτά που είναι σε ισχύ στο Δήμο Ρεθύμνου έως την 1 Μαρτίου, και στους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, μετά και τον εντοπισμό συρροών κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές.

Συναγερμός και στην Εύβοια, όπου μέσα σε ένα 48ωρο καταγράφηκαν 92 κρούσματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ