Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία άρχισε στις 10 το πρωί. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, υπάρχουν επιφυλάξεις από λοιμωξιολόγους για την επανεκκίνηση των εμπορικών κέντρων και θεωρούν ότι θα έπρεπε να δοθεί παράταση ακόμη μίας εβδομάδας για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να έχουν επιπλέον στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας μετά τα «ανοίγματα» που έχουν γίνει έως σήμερα. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας τους δεδομένου ότι το λιανεμπόριο δεν «ενοχοποιείται» για την αύξηση των κρουσμάτων και στις περισσότερες περιπτώσεις τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Μένει να φανεί πόσοι θα ψηφίσουν υπέρ και πόσοι κατά στο τέλος της συνεδρίασης. Ενστάσεις διατυπώνονται από ορισμένους και για την «επανεκκίνηση» των κέντρων αισθητικής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί δεν «βλέπουν» αρνητικά το να ανοίξουν τα φροντιστήρια για τους μαθητές του Λυκείου αν και οι περισσότεροι θα ήθελαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα βάσει των self test που διενεργούνται τις επόμενες ημέρες. Προς συζήτηση είναι και το ζήτημα του λιανεμπορίου και ειδικά η αντικατάσταση του click inside με τη φυσική παρουσία καταναλωτών στα καταστήματα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών. Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εισηγηθεί κάτι τέτοιο προκειμένου να ισχύσει από τις 24 Απριλίου, άρα το συγκεκριμένο θέμα εκτιμάται ότι θα επανεξεταστεί.
Όσο για το Πάσχα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά “κανείς δεν πρέπει να περιμένει σήμερα ότι θα υπάρξει κάποια εισήγηση” και οι όποιες εισηγήσεις θα γίνουν λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ή και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν τίθεται σήμερα στο τραπέζι ούτε το θέμα του πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες από το ερχόμενο Σάββατο και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα έως το Πάσχα.Τα στοιχεία που αξιολογούν
Στο επίκεντρο των λοιμωξιολόγων βρίσκονται όλα τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως επισημαίνεται, καταγράφεται πτωτική τάση του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια με εξαίρεση ορισμένες περιοχές στη Δυτική Μακεδονία, ενώ διαφαίνεται αυτή η τάση και σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά χωρίς να έχουν διαφύγει οι δύο περιοχές από το βαθύ κόκκινο. Οι σκληροί δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους σχετίζονται με το χρονικό διάστημα δύο ή και τριών εβδομάδων νωρίτερα, όπως επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι. Με βάση τους αριθμούς των εισαγωγών και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία – είχαμε 525 εισαγωγές και 480 εξιτήρια χθες- θεωρούν ότι ίσως επιτρέπονται κάποια περαιτέρω ανοίγματα δραστηριοτήτων και «χαλάρωσης» μέτρων.