Λήμνος: Μήνυση για θάνατο βρέφους – Καταγγελία «φωτιά» 36χρονης μητέρας

Για σωρεία απανωτών ιατρικών λαθών και παραλείψεων, που κόστισαν τη ζωή στο νεογέννητο βρέφος της και άφησαν την ίδια με μόνιμο πρόβλημα υγείας, καταγγέλλει μια 36χρονη γυναίκα τους γιατρούς του Νοσοκομείου Λήμνου, αλλά και το ΕΚΑΒ.

Της Δήμητρας Πανανού – Πηγή: Realnews

Στη μήνυσή της, που φέρνει στο φως η Realnews, περιγράφει με λεπτομέρειες που σοκάρουν τα όσα έζησε τις κρίσιμες ώρες του τοκετού, αλλά και μετά τον θάνατο του παιδιού της, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. «Ο αγώνας που δίνουμε είναι για να μην υπάρξει άλλη γυναίκα που να χάσει το παιδί της πριν το κρατήσει στην αγκαλιά της. Η Δικαιοσύνη για εμάς είναι μονόδρομος», δηλώνει ο σύζυγός της.

Οπως αποτυπώνεται στη μηνυτήρια αναφορά της άτυχης γυναίκας, τίποτα δεν έγινε όπως θα έπρεπε για την αντιμετώπιση του έκτακτου ιατρικού περιστατικού τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η ίδια διένυε την 35η εβδομάδα της κύησης, πάσχουσα από διαβήτη τύπου 1, όταν υπέστη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων (έσπασαν τα νερά) και εισήχθη εσπευσμένα στη μαιευτική κλινική, όπου της χορηγήθηκε φάρμακο για να καθυστερήσει ο τοκετός, με στόχο την αεροδιακομιδή της σε νοσοκομείο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Και ενώ η 33χρονη περίμενε το ΕΚΑΒ, ο μηνυόμενος μαιευτήρας-γυναικολόγος την ενημέρωσε ότι είχε απορριφθεί η αίτηση για αεροδιακομιδή, καθώς υπήρχε διαστολή τραχήλου και τοκετός σε εξέλιξη. Πριν όμως γίνει γνωστή αυτή η εξέλιξη και, όπως προέκυψε εκ των υστέρων, μετά από αίτηση χορήγησης των ιατρικών εγγράφων, στη γυναίκα χορηγήθηκε το φαρμακευτικό σκεύασμα οκυτοκίνη για την πρόκληση τεχνητού τοκετού, παρότι, όπως αναφέρεται στη μήνυση, δεν υπήρχε «κανένας απολύτως λόγος».

Η αρχή του… τέλους

Σύμφωνα με τα σχετικά ιατρικά έγγραφα, ο φυσιολογικός τοκετός προχωρούσε και υπήρχε «τέλεια διαστολή και εμπέδωση του εμβρύου», όταν ο εφημερεύων ιατρός έδωσε εντολή για τη διενέργεια καισαρικής τομής.

Τα όσα ακολούθησαν περιγράφονται από την άτυχη γυναίκα, ιατρό στο επάγγελμα, ως μια πραγματικά τραυματική εμπειρία. «Ο μηνυόμενος δεν είχε μεριμνήσει για τη μεταφορά στη χειρουργική αίθουσα, την ετοιμότητα και την επάνδρωσή της. Το φορείο αναγκάστηκε να το σπρώξει ο σύζυγός μου με τον μηνυόμενο ιατρό, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, έντονης ανησυχίας και σύγχυσης. Προκειμένου το ασανσέρ να σταματήσει στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται η χειρουργική αίθουσα, απαιτούνταν ειδικό κλειδί, με το οποίο ο μηνυόμενος δεν ήταν εφοδιασμένος, με αποτέλεσμα το ασανσέρ να κατεβεί στο ισόγειο. Τα μέλη του προσωπικού προσέρχονταν σταδιακά με πολιτική περιβολή. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθώ από την αίθουσα τοκετού, υπό συνθήκες που μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο τριτοκοσμικές, σε μια αίθουσα χειρουργείου ανέτοιμη, όπου ακόμη και τα φώτα ήταν σβηστά. Οι ενέργειες του μηνυομένου είχαν ως αποτέλεσμα η καισαρική τομή να λάβει χώρα με μεγάλη καθυστέρηση από τον χρόνο εμφάνισης της αλλοίωσης των εμβρυϊκών παλμών και το έμβρυο να ισχαιμεί (δυσπραγεί) επί μακρό χρονικό διάστημα. Τον θάνατο του νεογνού ανακοίνωσε στον σύζυγό μου η παιδίατρος. Μετά την έξοδό μου, δε, από το χειρουργείο, στην ερώτηση του συζύγου μου προς τον μηνυόμενο “τι συνέβη και πέθανε το μωρό;”, αυτός απάντησε “αυτό που πήγε στραβά είναι ότι αργήσαμε να κάνουμε την καισαρική”».

Σύνδρομο Sheehan

Μετά την καισαρική τομή, η άτυχη γυναίκα, λόγω μη επιμελούς αιμόστασης και συρραφής, συνέχισε να αιμορραγεί, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για δεύτερη φορά στο χειρουργείο μετά από περίπου 2,5 ώρες, ενώ στη συνέχεια έγινε αεροδιακομιδή στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ. Τρεις ημέρες αργότερα, διαπιστώθηκε, κατόπιν ελέγχου, βαριά ανθεκτική υπανατριαιμία. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν νέκρωση της αδενο-νευρο-υπόφυσης (σύνδρομο Sheehan), οφειλόμενη στο αιμορραγικό σοκ που υπέστη, συνεπεία των εσφαλμένων διεγχειρητικών χειρισμών. Ακολούθησε και τρίτο χειρουργείο για την αφαίρεση ελλείμματος της προηγηθείσας καισαρικής τομής.

«Πρόκειται για κατάσταση μόνιμη και μη αναστρέψιμη, αφού πλέον ο οργανισμός μου αδυνατεί να παράγει τις εν λόγω ορμόνες και εμφανίζω ανεπάρκεια των επινεφριδίων, ωοθηκική ανεπάρκεια και ανεπάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών. Λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή εφ’ όρου ζωής και σε καθημερινή βάση, από την οποία εξαρτώνται η υγεία και η ζωή μου», σημειώνεται στη μήνυση στην οποία γίνεται λόγος -μεταξύ άλλων- για υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία και νόθευση, με στόχο οι υπεύθυνοι να καλύψουν τα «ίχνη» τους.

Το ΕΚΑΒ

Πλούσιο και αποκαλυπτικό είναι όμως και το περιεχόμενο των συνομιλιών με το ΕΚΑΒ, τις κρίσιμες ώρες, αφού πραγματοποιήθηκαν πάνω από 12 κλήσεις, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων, ότι μία εβδομάδα πριν υπήρξε ίδιο περιστατικό, το οποίο αεροδιακομίστηκε. Παράλληλα, καταγράφονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες της παιδιάτρου του νοσοκομείου να διακομιστεί το παιδί λόγω προωρότητας σε άλλο νοσοκομείο. «Πρόωρο μωρό σε νησί; Σοβαρά μιλάτε; Χωρίς μονάδα;», επαναλαμβάνει στους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ.

Η δικηγόρος της 36χρονης, Κική Πακιρτζίδου

 

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της 36χρονης, Κική Πακιρτζίδου, δηλώνει ότι «ήδη έχει υποβληθεί μήνυση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Εισαγγελίας Μυτιλήνης. Στη μήνυση περιλαμβάνεται και κεφάλαιο που αφορά το ΕΚΑΒ, το οποίο αρνήθηκε την κλήση για αεροδιακομιδή της εγκύου. Ο μηνυόμενος ιατρός συνεχίζει να εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ υπό το βάρος των ευθυνών υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά του νοσοκομείου αναφέροντας “δυσλειτουργίες” που οδήγησαν σε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Οι καταθέσεις όμως που υπάρχουν στη δικογραφία σοκάρουν και προκαλούν έντονο προβληματισμό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ