Kρέας και καρκίνος παχέος εντέρου: Φήμες και δεδομένα

Ειδικότερα, το επεξεργασμένο (κόκκινο ή λευκό) κρέας (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα και γενικώς αλαντικά και κονσερβοποιημένα κρέατα) θεωρείται πλέον από την ΠΟΥ ότι προκαλεί καρκίνο παχέος εντέρου (καρκινογόνο ομάδας 1) και ότι πιθανόν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στομάχου. Οι συσχετίσεις με καρκίνο ήταν ασθενέστερες για το κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, αρνίσιο, κατσικίσιο, χοιρινό) που θεωρείται ότι πιθανόν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου (καρκινογόνο 2Α) και ίσως τον κίνδυνο για καρκίνο παγκρέατος και προστάτη.

Πριν εξαφανίσουμε, όμως, το κόκκινο κρέας και όλα τα είδη επεξεργασμένου κρέατος από τη διατροφή μας, θα ήταν χρήσιμη μία πιο προσεκτική εξέταση των δεδομένων τα οποία οδήγησαν στα παραπάνω συμπεράσματα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ