Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με την “αθηναϊκή μετάλλαξη”

Στο “μικροσκόπιο” των ειδικών έχει μπει το στέλεχος Β.1.1.318 του κορονοϊού, που εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, και φαίνεται ότι αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισής του.

Υπενθυμίζεται ότι η Realnews σε δημοσίευμα της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “το στέλεχος Β.1.1.318 -γνωστό και ως αθηναϊκή μετάλλαξη-, που εντοπίζεται περίπου στο 30% των δειγμάτων τα οποία αναλύονται στο Λεκανοπέδιο, προκαλεί ανησυχία καθώς είναι πιθανόν να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντισώματα που προκύπτουν είτε από φυσική ανοσία είτε από εμβολιασμό”.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση, η συγκεκριμένη μετάλλαξη “δεν μας πολυανησυχεί”, αλλά “δεν την υποτιμάμε κιόλας”. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχει ούτε ελληνική ούτε αθηναϊκή μετάλλαξη” για να συμπληρώσει ότι οι μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους κυρίως από το πρώτο μέρος που απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη απομονώθηκε στη Νιγηρία και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο. “Δεν υπάρχει ελληνική μετάλλαξη και θα ήθελα να πιστεύω ότι η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει”, είπε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει τεθεί υπό μελέτη, “γιατί βλέπουμε να αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα απ’ ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι δεν αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες”. Εξήγησε ότι “θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα για να βγάλουμε συμπέρασμα”. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι περίπου 1.000, ωστόσο, δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, αλλά στοχευμένη που γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ερωτηθείς αν καλύπτεται από τα εμβόλια, απάντησε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας. “Γενικά δεν μας πολυανησυχεί σε αυτή τη φάση, αλλά δεν την υποτιμάμε κιόλας. Καμία μετάλλαξη δεν υποτιμάμε, την κυνηγάμε και την παρακολουθούμε”, κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Παναγιωτακόπουλος: Είναι δύσκολο μόνο μία παραλλαγή να ακυρώσει ένα εμβόλιοΗ συγκεκριμένη μετάλλαξη, που είναι αφρικανικής προελεύσεως και συγκεκριμένα από τη Νιγηρία,”φαίνεται ότι με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας, με σχετικά ταχύ ρυθμό διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας κι όλα αυτά με την ταυτόχρονη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης”, σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας. Μιλώντας στο mega, ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο ανθεκτική είναι στην ανοσολογική απόκριση των εμβολίων, ωστόσο, σημείωσε ότι “είναι δύσκολο μόνο μία παραλλαγή να ακυρώσει ένα εμβόλιο, δεν είναι εύκολο αυτό να συμβεί σε επίπεδο ανοσιακό”.

Λινού: Δεν ξέρουμε αν καλύπτεται από τα εμβόλια

Στη συγκεκριμένη μετάλλαξη αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέγοντας ότι “δυστυχώς ξέρουμε πολύ λίγα για την αθηναϊκή μετάλλαξη. Από πληροφορίες που έχω από τον ECDC δεν συμμετέχουμε στο να δίνουμε τα στοιχεία σε μία πλατφόρμα που είναι σχεδόν παγκόσμια, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο”. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, η κ. Λινού σημείωσε ότι “δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται. Επομένως το πιο πιθανό είναι ότι αντιμετωπίζεται” σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Θεοδωρίδου: Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί

Στο ζήτημα των μεταλλάξεων του κορονοϊού αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τα μεταλλαγμένα στελέχη. “Μέχρι σήμερα να θυμηθούμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν και για όλες τις μεταλλάξεις, που μας έχουν απασχολήσει έως σήμερα. Το θέμα των μεταλλάξεων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προβληματισμών. Αλλά πολύ πριν απασχολήσουν στο βαθμό που απασχολούν σήμερα, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια είχαν τη πρόνοια να ετοιμάσουν την εναλλακτική λύση” τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι “έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων δεύτερης γενιάς που είναι παρασκευασμένα έτσι που να αντιμετωπίζουν και τις μεταλλάξεις. Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο, δεν ισχύει και όσοι το επικαλούνται είναι λάθος”.

Ερωτηθείσα για την “αθηναϊκή μετάλλαξη”, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι: “η μετάλλαξη που εμφανίζεται στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν όμως τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης και καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη”.

Exit mobile version