Κορονοϊός: «Πιο κοντά το τέλος της πανδημίας» – Οι προβλέψεις των επιστημόνων

«Η Όμικρον κάνει ενδημικό τον κορονοϊό», δηλώνει στη Realnews ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.

Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ

Οι μεταλλάξεις Όμικρον και Όμικρον 2 φέρνουν την ανθρωπότητα κοντά στο τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας.

Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό, δείχνουν ότι η COVID-19 εξελίσσεται σε ενδημική λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Παρά το γεγονός ότι ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει την αισιοδοξία ότι η Όμικρον σηματοδοτεί την «τελευταία πράξη» της πανδημίας, οδηγώντας (σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό) σε υψηλό επίπεδο ανοσίας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και φέρνοντας τον κορονοϊό σε ένα ενδημικό στάδιο, όπου θα είναι συγκρίσιμος με εποχικές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Μάλιστα, πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και επιστρέφουν στην κανονικότητα. Ενδείξεις ενδημικότητας του ιού έχουμε και στη χώρα μας, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης.

Όπως εξηγεί, η μετάβαση στο νέο αυτό στάδιο σηματοδοτείται από τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε σχέση με τις νοσηλείες που βλέπουμε μετά την επικράτηση της νέας μετάλλαξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21ης Δεκεμβρίου 2021 και 17ης Ιανουαρίου 2022, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 που καταγράφονται καθημερινά αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 φορές, ο αριθμός τον διασωληνωμένων στα νοσοκομεία παρέμεινε σταθερός.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, οι ασθενείς με επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή έχουν συννοσηρότητες και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», λέει ο Κ. Γουργουλιάνης.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, είναι συμβατή με την εικόνα και των άλλων εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού προ της πανδημίας.

Οι ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι το 79,62% είναι ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο και το 20,38% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, το 95% των ασθενών που κατέληξαν ήταν άνω των 70 ετών ή είχε υποκείμενο νόσημα.

Ο κ. Γουργουλιάνης εξηγεί ότι «αυτή την περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές από την Όμικρον είναι ηλικιωμένοι άνω των 90 ετών, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι, δεν έκαναν αντισώματα, κάτι που παρατηρείται και με το εμβόλιο της γρίπης, στα άτομα που δεν έχουν καλή ανοσολογική απάντηση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν, ενώ μεγάλη σημασία έχει η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, που παρέχει υψηλό ποσοστό προστασίας από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Μετάβαση

Η εικόνα του κύματος της Όμικρον τόσο στη χώρα μας όσο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου επίσης υπάρχει επιβράδυνση της πανδημίας σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που δεν δίνει υψηλά ποσοστά θανάτων και νοσηλειών, είναι ενδεικτική της μετάβασης στο μεταπανδημικό στάδιο.

Η παραλλαγή Όμικρον είναι κατά 90% λιγότερο σοβαρή από την προηγούμενη, ενώ ένα ποσοστό άνω του 80% των ατόμων που μολύνονται είναι πλήρως ασυμπτωματικό.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

πανδημία- κορονοϊός

πανδημία- κορονοϊός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ