Κορονοϊός: Ο εφιάλτης των 1.000 κρουσµάτων την ηµέρα – Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες

της Δήμητρας Πανανού

Ιδιαίτερα κρίσιµες θεωρούνται οι επόµενες ηµέρες όσον αφορά την πορεία της πανδηµίας του κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους πολίτες να συµµορφωθούν άµεσα µε τα µέτρα πριν να είναι αργά. «Το πιο εύκολο πράγµα στον κόσµο είναι τα κρούσµατα να ξεφύγουν και να φτάσουν τα 1.000 σε µια ηµέρα. Αυτή τη στιγµή είµαστε σε µια φοβερά λεπτή ισορροπία, που µπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγµή», αναφέρει ο καθηγητής και µέλος της επιστηµονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας και συνεχίζει: «Και αυτός είναι ο µεγάλος φόβος, που προέρχεται κυρίως από το ότι δεν είναι το πρόβληµά µας πλέον τα εισαγόµενα κρούσµατα αλλά τα εγχώρια κρούσµατα και κυρίως στα µεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει και υπερπληθυσµός και µπορεί η κατάσταση ανά πάσα στιγµή να ανατραπεί». Σύµφωνα µε τον κ. Σύψα, περιοχές όπως η Κυψέλη, τα δυτικά προάστια της Αττικής ή ορισµένες συνοικίες στη Θεσσαλονίκη µπορεί να αποτελέσουν εστίες υπερµετάδοσης. Ο µόνος παράγοντας που θα κρίνει την όλη υπόθεση είναι κατά πόσο οι πολίτες θα συµµορφωθούν µε τα τρία σηµαντικά µέτρα: αποστάσεις, απολύµανση χεριών και µάσκες. «Εχει φανεί ότι αν σε µια χώρα συµµορφωθεί το 60%-70% των πολιτών, τότε θα έχουµε κάµψη της πανδηµίας, ίσως και µηδενισµό των κρουσµάτων. Αν αυτό δεν γίνει, θα έχουµε αύξηση των κρουσµάτων», τονίζει.

«Να πειστούν οι πολίτες»

«Η ελπίδα µας είναι τα µέτρα», λέει σε κάθε τόνο ο κ. Σύψας, που αναµένει εντός των επόµενων δύο εβδοµάδων να δει την επίδρασή τους στην πανδηµία. «Ελπίζουµε ο κόσµος να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και όλοι µαζί να φρενάρουµε το φαινόµενο τις επόµενες ηµέρες. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι να συνεχιστεί η κατάσταση χαλαρότητας, να µην πειστούν οι πολίτες ότι βρισκόµαστε σε επιδηµιολογικό κίνδυνο, µε συνέπεια να έχουµε νέα επιδείνωση, που θα µεταφραστεί σε τεράστιες οικονοµικές ζηµιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών». Κρίσιµη θεωρεί την κατάσταση και ο αντιπρόεδρος του ΕΟ∆Υ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. «Το αποτέλεσµα αυτό είναι η συνέπεια της χαλάρωσης των µέτρων κυρίως από τις νεότερες ηλικίες και βεβαίως του ανοίγµατος των συνόρων. Ηρθαν κρούσµατα από το εξωτερικό. Τα περισσότερα ήταν από τα Βαλκάνια και όχι από τη δυτική Ευρώπη που φοβόµασταν. Το ένα έφερε το άλλο. Σήµερα, ο αριθµός των κρουσµάτων είναι ανησυχητικός. Είναι µεγάλος για τα δεδοµένα της χώρας. Βρισκόµαστε σε κοµβικό σηµείο», εξηγεί ο κ. Παναγιωτακόπουλος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, αυτό που προβληµατίζει τους επιστήµονες δεν είναι µόνο ο αριθµός αλλά και η διασπορά των κρουσµάτων σε πολλές περιφέρειες.

Την ανησυχία του για τη µη συνειδητοποίηση της κρισιµότητας της κατάστασης από τους πολίτες εκφράζει και ο οµότιµος καθηγητής Παθολογίας και Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιώργος ∆αΐκος. «∆υστυχώς ο κόσµος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο ιός είναι ανάµεσά µας και κυκλοφορεί. Εχει υποεκτιµήσει το πρόβληµα. Παγκοσµίως έχουµε πάνω από ένα εκατοµµύριο κρούσµατα ανά εβδοµάδα. Η πανδηµία είναι σε ανοδική πορεία. Στην Ελλάδα πήγαµε πάρα πολύ καλά στην πρώτη φάση, αλλά τώρα υπάρχει µια έξαρση ιδιαιτέρως ανησυχητική. Αν δεν ακολουθήσουµε τις οδηγίες του ∆εκαπενταύγουστου, που έχουµε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και τις συναθροίσεις, η κατάσταση θα επιδεινωθεί», σχολιάζει ο κ. ∆αΐκος. ∆εν παραλείπει, µάλιστα, να αναφέρει ότι ο αριθµός των κρουσµάτων είναι µεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται επισήµως. Εποµένως, η δυναµική είναι µεγαλύτερη. «Ελέγχουµε µόνο το 15% των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα. Το 85% δεν ελέγχεται. Ετσι εισάγονται κρούσµατα που µας ξεφεύγουν και µε τη συµπεριφορά µας, µην τηρώντας τα µέτρα, δίνουµε µια ακόµη δυναµική στην πανδηµία στη χώρα µας», αναφέρει ο κ. ∆αΐκος, χαρακτηρίζοντας τα µέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ικανοποιητικά. «Αν τηρηθούν τα µέτρα, θα ανατραπεί και θα αναστραφεί η κατάσταση σιγά-σιγά. Πέραν τούτου, επειδή ο κορωνοϊός ήρθε για να µείνει, καλό είναι να εξοικειωθούµε µε όλες αυτές τις νέες συµπεριφορές, γιατί πρέπει να δηµιουργηθεί και ένα περιβάλλον κατάλληλο για να αρχίσουν και τα σχολεία. Τα παιδιά έχουν να πάνε σχολείο από τον Μάρτιο. Πρέπει να επανέλθουν στον φυσικό τους χώρο και σαν κοινωνία έχουµε ευθύνη».

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ