Δύο είναι τα στοιχεία εκείνα που τρομάζουν τους ειδικούς και τους αποτρέπουν από το να εισηγηθούν την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, παρότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται αφενός για τα ενεργά κρούσματα, που παραμένουν υψηλά σε όλη τη ώρα, και αφετέρου για την πληρότητα στις ΜΕΘ, που εξακολουθεί να είναι υψηλή. Το μήνυμα που έστειλε η Βάνα Παπαευγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής ήταν σαφές: “Δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων”.
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί για την εκτόξευση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στη δυτική Αττική, γεγονός που απασχόλησε εξάλλου τις αρμόδιες Αρχές, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών, είπε πως σκοπός ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής και τον δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Από την ιχνηλάτησή τους, προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές, τα οποία βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων στη δυτική Αττική. Επιπλέον, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σειρά rapid test σε όλη την περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται διενέργεια rapid test και μέσω drive through σε επιλεγμένα σημεία.
Παπαευαγγέλου: Οι ΜΕΘ στη χώρα μας με το ζόρι θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος
Τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος ης Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου. Ακολούθως επεσήμανε ότι “χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν επιτέλους η σταθεροποίηση των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων στη χώρα μας”. Τόνισε πως “συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι ο μέσος όρος των τελευταίων εφτά ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 τη μέρα. Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές σήμερα έχουμε περίπου 320 κάθε μέρα ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές τη μέρα. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 65 ετών γεγονός ευοίωνο γιατί ξέραμε ότι η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία, Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η πολύ αργή και στα αλήθεια μη αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε τις ΜΕΘ στη χώρα μας με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα φέτος. Τα μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δείχνουν πως αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια. Αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων κι εφόσον δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δύο λόγους που προβληματίζουν την επιτροπή και την εμποδίζει να συστήσει την άρση των περιορισμών. “O ένας είναι η ιδιαίτερη υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ,. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19 χθες ήταν 82% στην επικράτεια και 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμό ενεργών κρουσμάτων ιδιαίτερα στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία. Θα ήθελα να θυμίσω ότι στις 4 Μαΐου που έγινε η άρση του πρώτου lockdown είχαμε εντελώς διαφορετική επιδημιολογική εικόνα. Σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνη την ημέρα είχαμε σε όλη την επικράτεια 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα. Τότε είχαμε 280 νοσηλευόμενους σε όλη την επικράτεια έναντι 3.300 σήμερα. Και 35 διασωληνωμένους σε όλη την Ελλάδα έναντι 583 ασθενών σήμερα. Στις 4 Μαΐου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2 θανάτους, ενώ σήμερα είχαμε 102. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, στις 4 Μαΐου είχαμε μόλις έναν ασθενή διασωληνωμένο λόγω covid στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα έχουμε 186” τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Ακολούθως είπε: “Τα παραπάνω δεδομένα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση. Δεν έχουμε περιθώρια. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη κόπωση του ιατρονοσηλευτικού νοσηλευτικού αλλά και του χειμωνιάτικου καιρού σε όλη τη χώρα που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμη. Αλλά τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Όλοι θέλουμε για οικονομικούς και για ψυχολογικούς λόγους να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες έστω και αυτές χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου, να βγούμε λίγο από τα σπίτια μας, ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει κάποιο κόστος. Γιατί γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το ερώτημα που απασχολεί όλους στην επιτροπή είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε τις ΜΕΘ γεμάτες με 600 διασωληνωμένους ασθενείς μέσα στην Πρωτοχρονιά γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για τρίτο κύμα αλλά για επανάκαμψη του δεύτερου κύματος πριν καλά καλά φύγει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Μία ευρεία άρση των μέτρων θα έχει ένα δυσβάστακτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη γιατί τα εμβόλιο έρχονται” υπογράμμισε.
Μαγιορκίνης: Ταχύτερη η συρρίκνωση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη
“Όπως βλέπουμε σε παγκόσμια κλίμακα πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και δύσκολο δεύτερο κύμα” ανέφερε κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η πανδημία έχει προσεγγίσει πλέον τα 71 εκατομμύρια διαγνώσεις εκ των οποίων τα 49,5 έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια».
Επιπλέον, αναφορικά με τους θανάτους σε διεθνή κλίμακα «1,6 εκατ. συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας», ενώ «ο ρυθμός των διαγνώσεων φαίνεται σταθεροποιημένος εντός της προηγούμενης εβδομάδας στο επίπεδο των 680 χιλιάδων ανά ημέρα και ομοίως ο αριθμός των ατόμων που καταλήγει φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε και αυτός λίγο κάτω από τις 12,5 χιλιάδες ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ τόνισε ότι «στην Ευρώπη η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης».
Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «βάση των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα όπως καταγράφονται από τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».
«Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με το ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό του 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων φτάνοντας ως και το 30% μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.
«Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες μέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα».
«Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι στα νότια της χώρας «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».
«Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών συνέχισε την πτωτική πορεία και πλέον βρίσκεται περίπου στα επίπεδα που είχε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ενώ το επίπεδο των νέων διαγνώσεων βρίσκεται περίπου μια εβδομάδα πίσω, δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου».
Σχετικά με τα επίπεδα της θετικότητας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «το ποσοστό της θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα και αυτό γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα, σε παγκόσμια κλίμακα διενεργούνται λιγότερες εξετάσεις, ως συνδιασμός δύο στοιχείων. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι λιγότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν και λιγότερα διαγνωστικά εργαστήρια, αλλά και λιγότερο χρόνο. Το ποσοστό όμως των θετικών είναι υψηλότερο διότι προσέρχονται οι ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι θετικοί και κατά προτεραιότητα εκτελούνται οι επείγουσες, πιο ύποπτες εξετάσεις».
Επίσης, «πολύ σημαντικό είναι ότι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού της θετικότητας πρέπει να γίνεται με την ημερομηνία δειγματοληψίας η οποία στα μοριακά τεστ μπορεί να είναι από αυθημερόν μέχρι και τρεις ημέρες πίσω» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτωντας ότι «για αυτούς τους λόγους από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το ποσοστό της θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα δειγματοληψίας.
“Ο ιός εξακολουθεί να μας αφορά όλους και έχουμε αρκετό χρόνο να διανύσουμε” τόνισε για ακόμη μία φορά ο Γκίκας Μαγιορκινής, και κατέληξε “είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι, έρχονται οι γιορτές και θέλουμε να γιορτάσουμε κατά τα έθιμά μας, ωστόσο η μετάδοση του κορονοϊού είναι υψηλή σε κλειστούς χώρους χωρίς τη χρήση μάσκας”.