“Κόλλησε” το παιδί σου στο κινητό; – Τι πρέπει να κάνεις

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος

Ο εθισμός στη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι μία πραγματικότητα! Παρακολουθούμε τα κινητά μας όταν μιλάμε, εργαζόμαστε, περπατάμε, αν και γνωρίζουμε ότι υπερβάλουμε. Την έντονη αυτή παρόρμησή μας απλά δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις παγκοσμίως!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας νεαρός ασθενής μου που στην πρώτη συνεδρία μας μου ανέφερε πως με επισκέφτηκε διότι ενεργοποιώντας μία εφαρμογή στο κινητό του, είδε πως την τελευταία εβδομάδα ήταν 12,5 ώρες την ημέρα online από το κινητό του και 137 φορές την ημέρα ξεκλείδωσε την οθόνη του. Η αναγνώριση όμως ότι υπάρχει ένα πρόβλημα είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.

Στη συνέχεια ακολουθούν συμβουλές για γονείς ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν την εξάρτησή τους από το κινητό τηλέφωνο, πριν καταλήξουν για βοήθεια σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, διότι η πρόληψη πάντα είναι προτιμότερη από την καλύτερη θεραπεία.

Κάποια σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθεί ο γονέας προκειμένου να βοηθήσει το παιδί του είναι τα εξής:

Είναι σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς να μπορούν να τηρήσουν ορισμένους ψηφιακούς κανόνες. Στη συνέχεια, θα συζητήσουν με τα παιδιά τους αυτούς τους κανόνες συμφωνώντας να τους τηρούν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες:

1. Πρέπει να υπάρχει κοινός ποιοτικός οικογενειακός χρόνος.

2. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις μεταξύ των παιδιών της οικογένειας στην χρήση των κινητών. Οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλα τα παιδιά της οικογένειας. Δεν θα είναι διαπραγματεύσιμοι κατά περίπτωση. Δεν θα αλλάζουν ανάλογα με τη συμπεριφορά του ενός ή του άλλου. Δεν θα συγκρίνονται με κανόνες που ακολουθούν άλλα παιδιά άλλων οικογενειών.

3. Ο πρώτος που θα ελέγχεται για τη συνέπεια των πράξεών του θα είναι ο γονιός, ο οποίος πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

Το παιδί μας ίσως προβάλλει αντίσταση στην εφαρμογή των κονόνων για τη χρήση οθονών. Πώς θα το χειριστούμε;

1. Δώστε το παράδειγμα με τις πράξεις σας

2. Σχεδιάστε δραστηριότητες για εσάς και τα παιδιά σας εκτός σπιτιού

3. Βρείτε δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι

4. Θέστε όρια εκ των προτέρων και ανάλογα με τη δραστηριότητα

Μπορούμε, -μικροί και μεγάλοι- να εκπαιδευτούμε στην ορθολογική και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου και να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τους διάφορους κινδύνους. Μπορούμε να μάθουμε να αξιοποιούμε την τεχνολογία με δημιουργικότητα και ασφάλεια, καλλιεργώντας δεξιότητες ζωής απαραίτητες για το ψηφιακό μας μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα ισορροπήσουμε την πραγματική και την ψηφιακή ζωή και θα μετατραπούμε σε ενεργοί και σκεπτόμενοι ψηφιακοί πολίτες του αύριο, με κριτική σκέψη και καινοτόμες ιδέες…Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος

Παιδοψυχίατρος, Ειδικό Ιατρείο Gaming Disorder Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΠΓΝ Λάρισας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας μελέτης Διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο

Exit mobile version