«Κιβωτός του Κόσμου»: «Αγγίζουν» τα 40 εκατ. ευρώ οι χορηγίες και δωρεές σε μία 5ετία – Σε εξέλιξη έρευνα και στην Χίο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας στην «Κιβωτό του Κόσμου», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των οικονομικών της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Κιβωτός του Κόσμου»: «Θα τον θυμούνται περισσότερο για το ‘σταύρωμά’ του» – Τι λέει ο αδελφός του πατέρα Αντώνιου

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από την έως τώρα έρευνα της οικονομικής αστυνομίας προκύπτει ότι οι χορηγίες και οι δωρεές στην «Κιβωτό» την 5ετία 2017-2021 ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ και ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 40 εκατομμύρια ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η αστυνομία με αίτημά της στον εισαγγελέα ζητεί να δοθεί άδεια ώστε να ανοίξουν οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των πέντε μελών του πρώην Δ.Σ. της «Κιβωτού του Κόσμου» και του πατέρα Αντώνιου. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί αναμένεται να ανοίξουν σε 2-3 ημέρες από σήμερα.

Κιβωτός του Κόσμου – Μάντζος στον Realfm 97,8: Να ληφθεί γενναία πρωτοβουλία, διακομματική

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα της Αστυνομίας για τα οικονομικά της μη κυβερνητικής οργάνωσης επεκτείνεται και στην Χίο. Με εντολή που έδωσε ο εισαγγελέας έχουν μεταβεί αστυνομικοί της Διεύθυνσης Χίου στα γραφεία της «Κιβωτού» προκειμένου να πάρουν όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στην δομή. Είχε προηγηθεί μία πληροφορία περί ύποπτων οικονομικών κινήσεων στην έδρα της οργάνωσης στο νησί.

Όπως έχει ήδη γράψει το enikos.gr, η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας «τρέχει» παράλληλα με αυτήν που διενεργεί η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Η οικονομική αστυνομία θα διενεργήσει φορολογικό έλεγχο τόσο για την κινητή όσο και για την ακίνητη περιουσία της «Κιβωτού». Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί το πώς διατέθηκαν τα χρήματα που λάμβανε η «Κιβωτός» από το κράτος, από χορηγίες και δωρητές και εάν αυτά διατέθηκαν για τους σκοπούς που δόθηκαν.

Κιβωτός του Κόσμου: Η ΕΛ.ΑΣ. ζητεί από τον εισαγγελέα να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των μελών του Δ.Σ.

Επίσης, η οικονομική αστυνομία θα διενεργήσει έλεγχο και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Κιβωτού». Σε ό,τι αφορά στον πατήρ Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, θα εξεταστούν τα οικονομικά τους στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν προσαύξηση της περιουσίας τους.

Η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, ενώ σε περίπτωση που από τον φορολογικό έλεγχο προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, τότε αναμένεται να κληθούν για κατάθεση στην οικονομική αστυνομία τόσο ο πατήρ Αντώνιος όσο και η πρεσβυτέρα.

Το θρίλερ με την θυρίδα

Νωρίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ανέφερε ότι τραπεζική θυρίδα σε υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας άδειασε με απόλυτη μυστικότητα, την Τρίτη το μεσημέρι, από πρώην κορυφαίο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», η οποία ελέγχεται για κακοποιήσεις ανηλίκων αλλά και για ύποπτες οικονομικές συναλλαγές.

Στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να διατηρούνταν λογαριασμός ύψους 2.000.000 ευρώ της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Αυτή την ειδική ενημέρωση φαίνεται ότι είχαν τις τελευταίες ώρες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και σε δεύτερη φάση οι ελεγκτές της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Χρήματος που ήδη ερευνούν τις ύποπτες δραστηριότητες της ΜΚΟ, με συνεχή ενημέρωση και του προέδρου της Επιτροπής, πρώην ανώτατου δικαστικού Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε άρον- άρον προ 48 ωρών φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών της υπόθεσης, το μυστικό «άδειασμα» υπήρξε τόσο λόγω της δικαστικής έρευνας, με τον κίνδυνο να αναδειχθούν στοιχεία για διαρκή κερδοσκοπία των υπευθύνων του ιδρύματος, όσο και του κινδύνου δέσμευσης και κατάσχεσης του περιεχομένου της που μπορεί να αφορούσε και «ενοχοποιητικά» στοιχεία για τους υπεύθυνους των δομών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ