Είναι απλά λύπη ή κινδυνεύω από κατάθλιψη;

Είναι απλά λύπη ή κινδυνεύω από κατάθλιψη;

 

«Γιατρέ, απ’ ό,τι κατάλαβα ισχυρίζεστε ότι η παραμορφωμένη σκέ­ψη είναι, η μόνη αιτία της κατάθλιψης. Αν όμως τα προβλήματα μου εί­ναι πραγματικά;»  

Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που συναντώ σε διαλέξεις και εφαρμοσμένα εργαστήρια (workshops) για τη γνωστική θεραπεία.  Πολλοί ασθενείς τη θέτουν στην αρχή της θερα­πείας, απαριθμώντας μια σειρά «πραγματικών» προβλημάτων τα οποία είναι σίγουροι ότι προκαλούν «πραγματικές καταθλίψεις».  Από τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Άαρον Μπεκ. Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δρ. Γρηγόρης Σίμος 

Τα πιο συνη­θισμένα γεγονότα που μου αναφέρουν ως πηγή της κατάθλιψης είναι:

 

Χρεωκοπία ή φτώχεια.

– Μεγάλη ηλικία (μερικοί άνθρωποι επίσης θεωρούν τη βρεφική ηλι­κία, την παιδική ηλικία, την   εφηβεία, τη νεαρή ενήλικη και την τρίτη ηλι­κία ως περιόδους αναπόφευκτης κρίσης).

– Μόνιμη σωματική αναπηρία.

– Θανάσιμη ασθένεια.

– Τραγική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

 

Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να προσθέσετε πολλά ακόμη. 

Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια «πραγματική κατάθλιψη». 

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. 

 

Το πραγμα­τικό ερώτημα στο σημείο αυτό είναι πώς να τραβήξουμε μια διαχώρισακή γραμμή ανάμεσα στα επιθυμητά και ανεπιθύμητα αρνητικά συναισθή­ματα. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «υγιούς λύπης» και κατάθλιψης;

 

Η διάκριση είναι απλή. Η λύπη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που δημιουργείται από μια πραγματική μη διαστρεβλωμένη αντίληψη ε­νός αρνητικού γεγονότος που αφορά απώλεια ή απογοήτευση. 

 

Η κατά­θλιψη είναι μια ασθένεια που πηγάζει πάντα από σκέψεις που κατά κά­ποιον τρόπο είναι παραμορφωμένες. 

 

Για παράδειγμα, όταν πεθάνει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, σκέφτεστε: «Τον (ή την) έχασα και θα μου λείψει η στοργή και η αγάπη που μοιραζόμασταν». 

 

Τα συναισθήματα που δημιουργεί μια τέτοια σκέψη είναι τρυφερά, αληθινά και επιθυμη­τά. Αυτού του είδους τα συναισθήματα αυξάνουν τον ανθρωπισμό σας και δίνουν βάθος στο νόημα της ζωής. Με τον τρόπο αυτό κερδίζετε α­πό την απώλειά σας. Στην αντίθετη περίπτωση θα σκεφτείτε: «Ποτέ ξανά στη ζωή μου δε θα ευτυχήσω γιατί εκείνος (ή εκείνη) πέθανε. Είναι άδικο!». Οι σκέψεις αυτές θα σας γεννήσουν συναισθήματα αυτολύπησης και απόγνωσης. Και επειδή τα συναισθήματα αυτά είναι βασισμένα σ’ έναν παραμορφω­μένο τρόπο σκέψης, θα σας οδηγήσουν στην ήττα και την απελπισία.

 

Και η κατάθλιψη και η λύπη μπορούν να εκδηλωθούν μετά από μια απώλεια ή αποτυχία των προσπαθειών σας να εκπληρώσετε ένα στόχο τεράστιας προσωπικής σημασίας.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ