Λαμία-Έκκληση Μητροπολίτη να αδειάσουν οι τάφοι

Λαμία-Έκκληση Μητροπολίτη να αδειάσουν οι τάφοι

 

Έκκληση προς τους πιστούς να μην αφήνουν τους νεκρούς στους τάφους τους ες αεί, αλλά να ακολουθούν την παράδοση που θέλει την εκταφή στα τρία χρόνια μετά την ταφή, κάνει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Αφορμή στάθηκε ο κορεσμός των κοιμητηρίων της περιοχής του, ειδικά σε ορισμένα μικρά χωριά όπου οι ταφές γίνονται γύρω από τους Ναούς.

«Τον τελευταίο καιρό τίθεται το πρόβλημα της επεκτάσεως πολλών ενοριακών κοιμητηρίων, ιδίως στα μικρά χωριά, τα οποία έχουν γεμίσει με τάφους και δεν διαθέτουν άλλο χώρο διά νεωτέρους τάφους. Εμμένουν ορισμένοι χριστιανοί μας να μη κάνουν εκταφή, ή όπως λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα, ανακομιδή του κεκοιμημένου συγγενούς των, με αποτέλεσμα να θεωρούν τους κοινούς τάφους οικογενειακούς και ιδιωτικούς» γράφει ο Μητροπολίτης.

Προσπαθώντας να πείσει τους πιστούς να ακολουθήσου την προτροπή του, τους ενημερώνει πως η Εκκλησία έχει προβλέψει για αυτή τη διαδικασία και πως υπάρχουν και σχετικές ευχές.

«Δυστυχώς, αυτή η παράδοση είτε από άγνοια, είτε από ματαιοδοξία, είτε από ψυχική δυσκολία, παραβιάζεται και ανατρέπεται. Έτσι, και τα πιο μεγάλα κοιμητήρια έχουν γεμίσει και χρειάζονται από καιρού εις καιρόν επέκταση.

Η τακτική της ανακομιδής, εκτός από την εκκλησιαστική της ερμηνεία, έχει και την πρακτική πλευρά. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει χώρος για όλους. Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, διότι θα μας οδηγήσει κάποτε σε αδιέξοδο».

Και για όσους δεν αντιλαμβάνονται το πρακτικό αλλά και το παραδοσιακό της πράξης, ο κ. Νικόλαος υπενθυμίζει πως αν δεν υπήρχαν εκταφές, η Εκκλησία δεν θα είχε ιερά λείψανα.

«Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουμε οράματα και επεμβάσεις Αγίων, που ζητούν την ανακομιδή τους. Η ψυχή θεωρεί και αυτή την τελευταία πράξη της ανακομιδής του λειψάνου, ως ανάπαυση.

Αν δεν γινόταν η ανακομιδή, δεν θα είχαμε τον πλούτο των ιερών λειψάνων των Μαρτύρων, των Οσίων και των λοιπών Αγίων της Εκκλησίας μας. Ακόμα η ημέρα της ανακομιδής ενός Αγίου είναι ημέρα εορτής και πανηγύρεως, όπως και του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω την μνήμη του οποίου εορτάζει αύριο η Εκκλησία μας».

 

 

Πηγή: religiousnews.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ