Ευτυχισμένος έφηβος; Πλούσιος ως ενήλικας!

Ευτυχισμένος έφηβος; Πλούσιος ως ενήλικας!

 

Πιο ευτυχισμένοι μικροί, πιο πλούσιοι μεγάλοι. Οι έφηβοι και οι νέοι που νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία στη ζωή τους, κερδίζουν κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερα χρήματα αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά συσχετίζει με τόσο συγκεκριμένο τρόπο τη συναισθηματική ισορροπία στη νεανική ηλικία με το ύψος του εισοδήματος στην ενήλικη ζωή. Οι νέοι που εμφανίζονται πιο δυστυχισμένοι, βγάζουν αργότερα περίπου 30% λιγότερα χρήματα από τον μέσο όρο, ενώ οι πιο ικανοποιημένοι περίπου 10% περισσότερα από τον μέσο όρο.

 

Οι ερευνητές Άντριου Όσβαλντ (καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ) και Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ (καθηγητής πολιτικών επιστημών του University College του Λονδίνου), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μελέτησαν στοιχεία από περίπου 10.000 νέους και βρήκαν ότι τα θετικά αισθήματα και το συναίσθημα της ευτυχίας στην ηλικία των 16 έως 18 ετών, καθώς και η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή στην ηλικία των 22 ετών, αποτελούν σημαντικό δείκτη πρόβλεψης για αυξημένο εισόδημα στην ηλικία των 29 ετών.

 

Η νεανική ευτυχία σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν το μελλοντικό εισόδημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για ένα καλό πανεπιστημιακό πτυχίο, για πρόσληψη σε μια καλή δουλειά, για ταχύτερη προαγωγή, για περισσότερη αισιοδοξία και θετικό πνεύμα, για εξωστρέφεια και λιγότερες νευρώσεις της προσωπικότητας. Όλα αυτά βοηθούν έναν νέο περισσότερο σε σχέση με τους πιο «κλειστούς» και «κατσούφηδες» συνομηλίκους και συναδέλφους του – και τελικά έχουν αντίκρισμα στο… πορτοφόλι του.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, μια αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα μέτρησης της ικανοποίησης από τη ζωή (που κυμαίνεται από το 1 έως το 5), στην ηλικία των 22 ετών, σχετίζεται με μια αύξηση του ετήσιου εισοδήματος κατά τουλάχιστον 2.000 δολάρια ήδη από την ηλικία των 29 ετών.

 

Μάλιστα μεταξύ των αδελφών που έχουν μεγαλώσει στην ίδια οικογένεια, τα πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά συνήθως βγάζουν αργότερα ακόμα περισσότερα χρήματα, γύρω στα 4.000 δολάρια πιο πολλά το χρόνο σε σχέση με τα ανικανοποίητα και πιο δυστυχισμένα αδέλφια τους.

 

«Όλοι νιώθουν διαισθητικά ότι τα άτομα με αισιόδοξη διάθεση έχουν ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο και τους παρουσιάζονται στη ζωή περισσότερες ευκαιρίες. Είναι έτσι πιθανότερο να ανέβουν στην ιεραρχία ενός οργανισμού και να γίνουν ηγέτες στην ομάδα τους. Όλα αυτά, έμμεσα και άμεσα, καταλήγουν σε υψηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο δρ Ντε Νεβ.

 

«Αν ένας νέος ήταν πολύ ανικανοποίητος από τη ζωή του στα 20 ή τα 21 χρόνια του και ένας άλλος συνομήλικος ήταν πολύ πιο ικανοποιημένος, η στατιστική πρόβλεψη θα ήταν ότι ο δεύτερος θα βγάλει στο μέλλον 10.000 δολάρια περισσότερα», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μελέτη έχει πολλαπλά μηνύματα. Για τους γονείς, αφενός, δείχνει τη σημασία της συναισθηματικής ισορροπίας των παιδιών τους για τη μελλοντική οικονομική επιτυχία τους. Αφετέρου, για τις κυβερνήσεις και όσους διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική, δείχνει τη σημασία της προαγωγής της ψυχικής ευημερίας και ευτυχίας ως δημόσιου αγαθού, πέρα από την οικονομική ευημερία που αντανακλάται στο ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη ευτυχία των πολιτών ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη (άλλη μια επιβεβαίωση του ρητού «η οικονομία τελικά είναι ψυχολογία»).

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ