Πιο σύντομα οι συντάξεις;

Πιο σύντομα οι συντάξεις;

 

Συντάξιμες αποδοχές έξι μηνών (αντί τριών που ισχύει σήμερα) θα λαμβάνουν από το 2013 όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να καλύπτουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη -σχετικά με την καθυστέρηση απονομής συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- επισήμανε ότι το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση σύντμησης του χρόνου απονομής των συντάξεων, ενώ και στο επόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνονται ανάλογες ρυθμίσεις.

Στην ερώτησή του, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι στις παραμέτρους που οδηγούσαν στο παρελθόν στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, προστέθηκαν οι μνημονιακές πολιτικές, με αποτέλεσμα πλέον ο χρόνος για την απονομή κύριας σύνταξης να φθάνει –κατά μέσο όρο- τους 10 μήνες, τους 15 μήνες για την επικουρική, ενώ για τη διαδοχική χρειάζονται από δυόμισι έως τέσσερα χρόνια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξουν έκτακτες χρηματοδοτικές ενισχύσεις από το κράτος και πρόσληψη προσωπικού ειδικά στα τμήματα των συντάξεων και ανακεφαλαίωσης των εσόδων, όπως και παρεμβάσεις στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι μόνο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν για συνταξιοδότηση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, ήταν περίπου 157.000 (35.300 για κύρια σύνταξη και 71.700 για επικουρική). Επίσης έκανε γνωστό ότι από αυτούς που αιτήθηκαν κύριας σύνταξης μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί η προσωρινή σε 37.124 δικαιούχους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ