• Κλείνουν οι αλλαγές στα εργασιακά

  7:38 πμ, Τρίτη 23 Οκτ 2012 7:38 πμ, Τρίτη 23 Οκτ 2012

  Κλείνουν οι αλλαγές στα εργασιακά

  Το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι δύσκολες μάχες όπως αυτή της διατήρησης των τριετιών, αλλά και η μη εφαρμογή ελαστικών ωραρίων με ατομική συμφωνία τελικά θα κερδηθούν.

  Αναλυτικότερα, κερδίζεται η διατήρηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, όπως και εγγράφως ζήτησε με το e-mail προς την τρόικα το υπουργείο επικαλούμενο το γεγονός ότι το επίδομα πολυετίας, με βάση και το Μνημόνιο, παραμένει «παγωμένο» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, αλλά «ενεργό» για την ένταξη των εργαζομένων στα μισθολογικά κλιμάκια σε όλες τις συμβάσεις (ακόμη και σε εκείνες που λήγουν).

  Όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος κανόνας θα ισχύσει και για τον κατώτατο μισθό που θα νομοθετείται, στο εξής, από το κράτος με γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων από τον ερχόμενο Απρίλιο. Ωστόσο, μέσω του νέου μηχανισμού, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανακαθορισμού του ποσού των τριετιών ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

  Για τις απροειδοποίητες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή του διπλού συστήματος με όριο τα 12 μηνιάτικα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και «έξτρα» αποζημίωση πάνω από τους 12 μισθούς, δηλ. πάνω από τα 16 έτη στον ίδιο εργοδότη, αλλά με μηνιαίο πλαφόν που παραμένει ακόμη «ανοικτό» για το υπερβάλλον ποσό, για τους ήδη απασχολουμένους.

  Η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας ήταν 3.000 ευρώ, ωστόσο αυτή τη στιγμή το όριο έχει φτάσει στα 2.000 ευρώ για την καταβολή όλων των υπολειπόμενων μηνών αποζημίωσης έως τους 24.

  Συμβιβασμός έχει επιτευχθεί για τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στους 3 μήνες κατ' ανώτατο όριο, από τους 6 σήμερα (διευκολύνοντας την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης), ενώ παραμένει η διάσταση απόψεων για την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων ακόμη και με ατομική συμφωνία (το υπουργείο ζητά υποχρεωτικά να υπάρχει συλλογική σύμβαση, κλαδική ή επιχειρησιακή ή συμφωνία με Ένωση προσώπων στις μικρές επιχειρήσεις, όπου δεν μπορεί να συσταθεί σωματείο).

  Οργάνωση χρόνου απασχόλησης και ενημέρωση ΣΕΠΕ

  Ευελιξία ωραρίων – εξαήμερο: Ενισχύεται η ευελιξία της εργασίας με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), αποσυνδέεται ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και καταργούνται οι περιορισμοί που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας με απόφαση του εργοδότη.

  Μέσω του e-mail, η ηγεσία δίνει το «πράσινο φως» στην εφαρμογή του άρθρο 8 του ν. 3846/2010 που προβλέπει την προσαύξηση κατά 30% της αμοιβής για την εργασία η οποία παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας και ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, και για το λιανεμπόριο, αρκεί να τηρείται σε εξαήμερη βάση χωρίς να θίγεται το 40ωρο και τα ωράρια εργασίας να καθορίζονται με διευθυντικό δικαίωμα.

  Ακόμη, συμφωνήθηκε η αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο καταστημάτων, δηλαδή μία ώρα πριν το άνοιγμα ή μία ώρα μετά το κλείσιμο του καταστήματος χωρίς να επηρεάζεται το 8ωρο.

  Ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση 11 ώρες: Η κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχθεί την κοινοτική οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες και από 12 ώρες που ισχύει σήμερα να μειωθούν στις 11.

  Ολιγοήμερη άδεια στους εργαζόμενους σε εποχικά επαγγέλματα τους θερινούς μήνες: Αποφασίστηκε σε εποχικά επαγγέλματα όπως τα τουριστικά να μην είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να δίνει 15νθήμερη άδεια το καλοκαίρι, αλλά να δίνεται άλλη περίοδο του χρόνου.

  Κατάργηση αναγγελιών - περιορισμός γραφειοκρατίας: Σε ό,τι αφορά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αποφασίστηκε να καταργηθούν όλες οι προεγκρίσεις που απαιτούνται για μία επιχείρηση όταν μεταβάλλεται, κάτι που αφορά τον εργαζόμενο και πλέον θα απαιτείται μόνο η κοινοποίηση των αλλαγών.

  Ο Αν. Λοβέρδος, μιλώντας στην εκπομπή του Mega, Ανατροπή, επέρριψε ευθύνες στη Λούκα Κατσέλη και στον Αντ. Ρουπακιώτη, τους δύο πρώην υπουργούς εργασίας, οι οποίοι δεν ακολούθησαν τα όσα ανέφερε το πρόγραμμα της τρόικας, με αποτέλεσμα, να υπάρξει έλλειμα αξιοπιστίας, ενώ έκανε λόγο και για «καρφιά».

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα