Φοιτούν στην νύμφη του Θερμαϊκού

 

Οι ξένοι φοιτητές «ψηφίζουν» Θεσσαλονίκη

 

Ψήφο εμπιστοσύνης στην εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, στη Θεσσαλονίκη δίνουν ξένοι φοιτητές που την επέλεξαν για τις σπουδές τους. Η έντονη ζωή, οι χαμηλές τιμές, ο κοσμοπολίτικος αέρας της πόλης και το καλό επίπεδο σπουδών αποτελούν δέλεαρ γι’ αυτούς.

 

Γιατί έρχονται

  

Για τους Βαλκάνιους η νύμφη του Θερμαϊκού είναι γνώριμη, καθώς αρκετά συχνά κατηφορίζουν είτε για ψώνια είτε για διακοπές στη Χαλκιδική και τις ακτές της Πιερίας. Ταυτόχρονα, τα μειωμένα ή καθόλου δίδακτρα, η πιο φθηνή ζωή σε σχέση με την Αγγλία και την Αμερική, η συγγενής νοοτροπία των λαών, η δυνατότητα επαγγελματικών γνωριμιών σε συνδυασμό και με το υψηλό επίπεδο σπουδών συμπληρώνουν το παζλ, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της Θεσσαλονίκης. Αλλά και το καλό φαγητό, η ηλιοφάνεια, η έντονη νυχτερινή ζωή με τις πολλές επιλογές, η φιλοξενία, οι ανοιχτές παρέες στις οποίες ενσωματώνονται εύκολα «κερδίζουν» τους Βαλκάνιους και όχι μόνο, φοιτητές, που δείχνουν τα τελευταία χρόνια να προτιμούν την πόλη μας για σπουδές περισσότερο από ποτέ.

 

ΑΠΘ

Πανεπιστήμιο των πέντε ηπείρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας φοιτητές από το Τόγκο και το Σουδάν μέχρι τον Παναμά και την Ουρουγουάη. Περισσότεροι από 1.200 είναι οι αλλοδαποί προπτυχιακοί φοιτητές κάθε χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι Κύπριοι, που επιλέγουν το ΑΠΘ για σπουδές κυρίως στην αρχαιολογία, την ιστορία, την φιλοσοφία, την ιατρική αλλά και τις πολυτεχνικές σχολές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, πέρσι φοίτησαν μεταξύ άλλων 164 Βούλγαροι, 132 Αλβανοί, 73 από την Παλαιστίνη, 51 από τη Νιγηρία, 57 από τη Συρία, 54 από τη Ρωσία, 40 από τη Σερβία, 32 από το Λίβανο και 29 από το Σουδάν. Αντίστοιχα, οι αλλοδαποί μεταπτυχιακοί φοιτητές ξεπέρασαν τους 100 το 2010, ενώ το 2011 έφτασαν τους 143. Σταθερά ανοδικά κινούνται και οι αλλοδαποί φοιτητές που εκπονούν διδακτορική διατριβή, ξεπερνώντας το 2011 τους 157 (130 το 2010). Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μέσω του οποίου εκατοντάδες σπουδαστές κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη επισκέπτονται τουλάχιστον για ένα εξάμηνο το ΑΠΘ.

 

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κατεξοχήν τμήμα που προτιμούν οι αλλοδαποί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποδεικνύεται αυτό των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Σ’ αυτό φοιτούν μεταξύ άλλων 7 Βούλγαροι, 2 από τα Σκόπια, 4 από τη Γεωργία, 2 από τη Ρωσία και ένας από την Αρμενία. Συνολικά, περισσότεροι από 200 ξένοι φοιτητές παρακολουθούν τα προγράμματα σπουδών του ιδρύματος. Πενήντα τρεις Βούλγαροι κρατούν τη μερίδα του λέοντος, ακολουθούν έντεκα φοιτητές από τη Ρουμανία και δέκα φοιτητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία.

Πηγή:Αγγελιοφόρος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ