• Απόψε κοιτάξτε τον ουρανό...

  8:00 μμ, Σαββατο 20 Οκτ 2012 8:00 μμ, Σαββατο 20 Οκτ 2012

  Απόψε κοιτάξτε τον ουρανό...

  Όπως κάθε χρόνο στην αρχή του φθινοπώρου έτσι και φέτος θα εμφανιστεί στο νυχτερινό ουρανό μια ακόμη βροχή διαττόντων αστέρων.

  Οι Ωριωνίδες, που φέτος αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου και έως τα ξημερώματα της Κυριακής.

  Οι αστρονόμοι της NASA περιμένουν περίπου 20 έως 25 πεφταστέρια ανά ώρα. Επειδή το φεγγάρι δεν βρίσκεται κοντά σε πανσέληνο, το φως του δεν θα εμποδίζει την παρατήρηση, αν φυσικά δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.

  Οι Ωριωνίδες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν απομεινάρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και εμφανίζονται κάθε φορά που η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια που αφήνει πίσω του το πέρασμα του κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.

  Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη βροχή σχηματίζεται από τους Ήτα Υδροχοΐδες και κορυφώνεται στις αρχές Μαΐου.

  Ο κομήτης (που πήρε το όνομα του Βρετανού αστρονόμου Έντμοντ Χάλεϊ) εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.

  Μετά το 2006, οι Ωριωνίδες έχουν παρουσιάσει μερικές πολύ θεαματικές «βροχές» διαττόντων, με πτώση έως 60 μετεώρων την ώρα που κινούνται με ταχύτητα περίπου 66 χιλιομέτρων την ώρα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα