‘Ερχεται μία άλλη Αθήνα

Μπορούμε να μεταμορφώσουμε το κέντρο της Αθήνας; Η απάντηση έρχεται μέσα από το Ίδρυμα Ωνάση, που στο πλαίσιο της κοινωφελούς του δράσης, ανταποκρίνεται στο αίτημα των καιρών για ένα έργο πνοής στο πολύπαθο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σε λίγο καιρό τα πάντα θα έχουν αλλάξει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το έργο «Re-think-Athens» αποτελεί μια πολύπλευρη παρέμβαση που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων, έχει ως άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, που θα επιτρέψει να επαναφέρουμε το δικαίωμα του οράματος για ποιότητα ζωής στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε και διοργάνωσε με επιτυχία τον Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, που ήδη έχει μπει στην τελική ευθεία.

Με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα, το έργο περιλαμβάνει την προέκταση του τραμ, επιτρέπει την παρόδια εξυπηρέτηση με Ι.Χ. και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το κέντρο της πόλης γίνεται εξαιρετικά φιλικό στον πεζό και στο ποδήλατο.

 

Δείτε πώς θα είναι το κέντρο της Αθήνας:

 

Στόχοι του έργου:

-Το κέντρο της πόλης να είναι τόπος προορισμού για τον πολίτη και όχι χώρος διέλευσης αυτοκινήτων.

-Η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου.

-Η ενίσχυση των εμπορικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών της πόλης.

-Η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο.

-Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας.

-Η ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του πολίτη.

Ο σχεδιασμός του δημόσιου χώρου θα γίνει με τον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ» που διεξάγεται και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ωνάση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του Ιδρύματος Ωνάση πατώντας εδώ.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ