Επιστολή μητροπολίτη σε Σαμαρά

Σε επικίνδυνη καμπή βρίσκεται το Ρέθυμνο, με την ανάπτυξη στους περισσότερους τομείς να λείπει και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και των κρατικών φορέων να επιδεινώνουν ένα κλίμα εγκατάλειψης, που απασχολεί και κουβεντιάζεται έντονα το τελευταίο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον νομό, τους πολίτες και το αύριο του τόπου.

Η αποτύπωση αυτής της πραγματικότητας για το Ρέθυμνο, έρχεται από το μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, ο οποίος, απευθύνεται, μέσω επιστολής, στον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο της κυβέρνησης, επισημαίνοντάς του το δύσκολο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο τόπος.

 

Όλα τα ανοιχτά ζητήματα του Ρεθύμνου τα οποία έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και προβληματισμό στους Ρεθυμνιώτες, αποτυπώνονται στη συγκεκριμένη επιστολή του θρησκευτικού «πατέρα» των πολιτών, με στόχο, ο κ. Σαμαράς να ενδιαφερθεί για τη θετική εξέλιξη ζητημάτων, που είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη, μέσω της επανεξέτασης τους.

 

Τέτοια ζητήματα είναι η αναστολή λειτουργίας του τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων, η κατάργηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, οι ασφυκτικές καταστάσεις και τα προβλήματα λειτουργίας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, η υποβάθμιση και η στενωπός που βιώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά, και το ενδεχόμενο μεταφοράς του παραρτήματος του ΤΕΙ από το νομό.

 

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης ζητά από τον πρόεδρο της κυβέρνησης «να αντιληφθεί την αγωνία των Ρεθυμνιωτών, σε συνάρτηση με την προοδευτική αποστέρηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του Ρεθύμνου».

 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται: «Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε την αναστολή της λειτουργίας της ιστορικής Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, η οποία υφίσταται στην πόλη μας οπό το 1951. Η Σχολή αυτή αποτελεί σύμβολο για τον Τόπο μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτόν. Επιπλέον, κατά κοινή μαρτυρία, παράγει έργο, προσφέρει εκλεκτούς νέους Αστυφύλακες, αλλά και συμβάλλει με την παρουσία της στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας του λαου μας.

 

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Ρεθύμνου, το οποίο είναι μοναδικό στην Κρήτη, οδηγείται και αυτό σε οριστικό κλείσιμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

 

Επιπλέον, το Ρέθυμνο, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, κατονομάζεται και είναι η πόλη των γραμμάτων, αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δυστυχώς, όμως, οι Πανεπιστημιακές Σχολές του Ρεθύμνου υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Αλλά και το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ, στο Ρέθυμνο κινδυνεύει με κλείσιμο ή μεταφορά.

 

Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και η πληροφορία, ότι με σχετική απόφαση, το λιμάνι του Ρεθύμνου βρίσκεται μεταξύ όσων θα διατεθούν προς πώληση το επόμενο διάστημα. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στους ανθρώπους του Ρεθύμνου.

 

Ιδιαίτερα, όμως, τον τελευταίο καιρό μας πονά το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας. Το πολύτιμο αγαθό της υγείας δοκιμάζεται επικίνδυνα στις μέρες μας. Όσα κυκλοφορούν και διαδίδονται σχετικά με τη συγχώνευση του Νοσοκομείου μας με άλλο Νοσοκομείο και την υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας προκαλούν αγωνία, θλίψη και απογοήτευση. Περικοπές μπορούν να δικαιολογηθούν στα δευτερεύοντα, στα περιττά, πού σίγουρα υπήρχαν. Όμως, η υγεία δεν συγκαταλέγεται σε αυτά. Κατέχει και πρέπει να κατέχει πρωταρχική θέση στη μέριμνα της Πολιτείας για τούς πολίτες. Όλα αυτά έχουν κάνει τους ανθρώπους μας να αισθάνονται απομονωμένοι και λησμονημένοι οπό την Πολιτεία».

 

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνου επισημαίνει πως το γεγονός ότι απευθύνεται ο ίδιος στον πρωθυπουργό, δεν διέπεται από ιδιοτέλεια ή κάποια σκοπιμότητα. «Η Εκκλησία άλλωστε ούτε πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά φροντίζει πάντα για τα παιδιά Της και ζητά το δίκαιό τους και ως Μητέρα συμπάσχει με τα προβλήματά τους και συγκακουχείται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ