Οι εκτιμήσεις του Παπαζάχου για την σεισμική ακολουθία στην Κρήτη

Την εκτίμηση ότι τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι μπορεί να δώσουν στην Κρήτη σεισμό μεγαλύτερο των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη για την συνεχή σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο νησί το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ό,τι η Κρήτη απειλείται από τριών ειδών ρήγματα με κάποια να βρίσκονται στη θάλασσα και άλλα στη στεριά. Όπως εξήγησε, αυτά που βρίσκονται στη στεριά συνδέονται με σχετικά μικρούς σεισμούς διευκρινίζοντας ωστόσο πως “όταν λέμε μικρούς σεισμούς εννοούμε ότι φτάνουν το μέγεθος 6 έως 6,5 Ρίχτερ. Αυτοί θεωρούνται μικροί σεισμοί για την περιοχή της Κρήτης, αν σκεφτεί κανείς ότι η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι που δίνουν τη σεισμική ακολουθία είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. “Μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που κρατάει και πάνω από ένα έτος” σημίωσε. “Σε πολλές περιπτώσεις όμως κρατάει και τρεις – τέσσερις μήνες με μέτριους σεισμούς της τάξης των 5 – 5,5 Ρίχτερ που στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να μας εκπλήξει” ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος.

Συμβούλεψε μάλιστα τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή καθώς το φαινόμενο θα έχει συνέχεια και ένας μεγαλύτερος σεισμός μπορεί να έχει επιπτώσεις και βλάβες.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και κτίρια από τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι αν υπάρχουν κτίρια ή σπίτια τα οποία είναι εμφανώς προβληματικά, θα πρέπει να μην χρησιμοποιηθούν, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη.

“Οι κάτοικοι ας διαβάσουν τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να πέσουν από μια δόνηση για να μην υπάρξουν τραυματισμοί. Αν ξέρουμε ότι μένουμε σε ένα σπίτι που έχει πρόβλημα καλύτερα να αποφύγουμε να το κατοικίσουμε όταν έχουμε αυτήν την εξέλιξη” ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

“Εάν μένει κάποιος σε ένα τέτοιο σπίτι είναι ‘ωρολογιακή βόμβα’ σημείωσε ο καθηγητής, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης που είχε και έχει συνέχεια σεισμούς”.

Ακούστε το ηχητικό

ekriti newsportal · Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι Με πληροφορίες από το e-kriti.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ