Γιατί οι Έλληνες επιλέγουν διακοπές με τροχόσπιτο – Οι τιμές ενοικίασης και αγοράς

Έναν νέο τρόπο διακοπών έχουν αρχίσει να εξερευνούν και να επιλέγουν οι ελληνικές οικογένειες εν μέσω κορονοϊού και δεν είναι άλλος από την ενοικίαση ή ακόμη και την αγορά ενός αυτοκινούμενου ή ενός τροχόσπιτου που μπορεί να προσφέρει κυρίως την απομόνωση και την αποφυγή συγχρωτισμού. «Έχεις μία μεγαλύτερη ασφάλεια με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα της ΕΡΤ ο έμπορος αυτοκινούμενων και τροχόσπιτων, Νίκος Χατζηδημητράκης, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε πως «όλοι έχουν την περιέργεια να το δοκιμάσουν, να δουν τη φιλοσοφία του κάμπινγκ και να το ζήσουν»..

Όσον αφορά τις τιμές, ένα αυτοκινούμενο ενοικιάζεται προς 120 ευρώ ανά ημέρα, ενώ η αγορά ξεκινά από τα 40.000 ευρώ. Όσο για τα τροχόσπιτα, το κόστος ενοικίασης είναι περίπου 700 ευρώ ανά εβδομάδα, ενώ η τιμή αγοράς διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και το έτος κατασκευής.

Όλοι ψάχνουν για ένα τροχόσπιτο – 400% πάνω η εβδομαδιαία ζήτηση

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, η εβδομαδιαία ζήτηση για ενοικίαση αυτοκινούμενου τροχόσπιτου στην Ελλάδα καταγράφει αύξηση 400% έναντι του 2019. Επί του θέματος, μάλιστα, τοποθετήθηκαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο τόσο ο ιδιοκτήτης της Caravan Expert, Αδάμ Ασημακόπουλος, ο οποίος εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στην αγορά καινούριων και μεταχειρισμένων τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων και ο Αντώνης Ζαμπέτας, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, που εισάγει αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και δραστηριοποιείται και στην αγορά του κάμπινγκ.

Αμφότεροι συμφώνησαν πως μπορεί ακόμη η προσφορά να μην καλύπτει τη ζήτηση, αλλά με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, που αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα και τη μείωση φόρων που επιτεύχθηκε από τον Αύγουστο του 2020, εκτιμάται πως το 2021 θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση του κλάδου.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Ασημακόπουλος, «αν αι το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο ήταν πάντα στην αντίληψη του Έλληνα εκδρομέα, ωστόσο το 2019 λαμβάναμε 10 τηλεφωνήματα την εβδομάδα από ενδιαφερόμενους για ενοικίαση και φέτος λαμβάνουμε 50 (+400%)».

Στα 52 δισ. ευρώ ο τζίρος του κλάδου του αυτοκινούμενου στην ΕΕ

Στην ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέτα, κινούνται περί τα 2,2 εκατ. αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και μόνο πέρυσι πουλήθηκαν 152.000 νέα, ενώ ο τζίρος της αγοράς ανήλθε το 2020 στα 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών των κάμπινγκ, ανταλλακτικών, αξεσουάρ και εταιρειών πώλησης και ενοικίασης.

«Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα έχει ελάχιστα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα χάνοντας πολύτιμα κεφάλαια από τον περιοδεύοντα τουρισμό», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «200.000 Γερμανοί έμειναν πέρυσι το χειμώνα στην Ισπανία αφήνοντας κατά μέσο όρο 1.000-1.500 ευρώ στη χώρα ανά οικογένεια».

Ο ιδιοκτήτης της Caravan Expert, Αδάμ Ασημακόπουλος, υπενθύμισε, ότι ενώ το 2019 δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες ξεχειμώνιασαν σε Ισπανία και Πορτογαλία, με την κατά κεφαλήν μηνιαία δαπάνη να υπολογίζεται σε 400-500 ευρώ, “ στην Ελλάδα την ίδια περίοδο, έξι μήνες δηλαδή το χειμώνα, ήρθαν μόνο 100». Όπως εξήγησε, αυτό συνέβη «γιατί δεν υπάρχει καράβι να τους φέρει φτηνά το χειμώνα και εν αντιθέσει με τα εμπορεύματα που εξακολουθούν να ταξιδεύουν οικονομικά, ο κάτοχος του αυτοκινούμενου πρέπει να πληρώσει 2.000 ευρώ μόνο για να έρθει στη χώρα μας και να ταξιδεύει και τέσσερις ημέρες».

Πηγή φωτογραφίας: Larissanet

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ