Θεοδωρίδου: Ποιους θα “χτυπήσει” το τέταρτο κύμα – Τι είπε για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου

“Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με διπλή χαρά” είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας ότι ο καιρός αυτός είναι σύμμαχος στον έλεγχο της πανδημίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στηνινδική μετάλλαξη και σε ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους: “Η εμφάνιση της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ του ιού που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία τέταρτου κύματος επιδημίας. Όμως, να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύματος αν υπάρξει και στη χώρα μας θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους” σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου προσθέτοντας πως “ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας. Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξης του 86% και με το AstraZeneca περίπου στο 66%. Οπότε η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου είναι καθοριστική”.

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγή της δεύτερης δόσης

Σχετικά με τον εμβολιασμό με διαφορετικό τύπο εμβολίου στη δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιασθεί με AstraZeneca, είπε: “Σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος. Αναφερόμαστε στον κίνδυνο των θρομβώσεων, το σπάνιο αυτό ανεπιθύμητο συμβάν που μας έχει προβληματίσει και για συγκεκριμένες περιπτώσεις τέτοιων ιστορικών θρομβώσεων υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης άλλου τύπου εμβολίου”.

“Αλλά η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη. Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν εγκρίνει, δεν έχουν τα στοιχεία για την έγκριση, την άδεια, της γενικής χορήγησης ετερόλογων εμβολίων. Υπάρχουν στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητά τους. Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς να μην μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος ανοσίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν ήδη οι νέοι 18-28 ετών. Ο χρόνος τρέχει, η προσπάθεια να είναι σταθερή. Ο χρόνος είναι 60 ημέρες μπροστά μας που πρέπει να κάνουμε το καλύτερο συνατό για την ανοσοποίηση του πληθυσμού μας”, συμπλήρωσε.

Στο τραπέζι η τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί και τρίτη δόση εμβολίου: “Πολλοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης. Eπιφανής ερευνητής με αντικείμενο τα εμβόλια Covid ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Κατά την εκτίμησή του η ανοσία από τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια απ’ ό,τι υπέθεταν αρχικά. Πιθανώς σ’ αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Οι μελέτες που εξελίσσονται θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός. Φαίνεται πως η ανοσία από τις δύο δόσεις κρατά περισσότερο από την αρχική εκτίμηση”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ