Απεργία: Νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Νέο μαζικό συλλαλητήριο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας, ενόψει της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα το βράδυ. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις προωθούμενες εργασιακές ρυθμίσεις και απαιτώντας να μην ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία στο κέντρο και στη συνέχεια με πορείες κατευθύνθηκαν έξω από τη Βουλή, φωνάζοντας “κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο”.

Στην πλατεία Συντάγματος έχουν συγκεντρωθεί και χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ για συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Τα Συνδικάτα στέλνουν μήνυμα “όλοι τώρα στο δρόμο”.

Λόγω του συλλαλητηρίου οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή είναι κλειστοί και η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί. Μέχρι αυτή τη στιγμή η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική, ενώ τα drone και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούν πάνω από τη συγκέντρωση.

Σημειώνεται ότι ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται αυτή την ώρα και στη Θεσσαλονίκη. 

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της απογευματινής απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, η Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος πραγματοποίησε μουσικό δρώμενο στην πλατεία Συντάγματος.

Δείτε τις εικόνες:

Μαζικές κινητοποιήσεις και το πρωί

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν μαζικές και το πρωί της Τετάρτης. Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, καταγγέλλοντας το “νομοσχέδιο- έκτρωμα” που ευνοεί τους εργοδότες και αποδυναμώνει τους εργαζομένους, όπως αναφέρουν. Κρατώντας πλακάτ και πανό, οι διαδηλωτές απαίτησαν να μην ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο, φωνάζοντας μεταξύ άλλων ότι “πενθήμερο και οκτάωρο δεν σας τα χαρίζουμε”.

“Παρά τις απειλές, τα ψέματα, τις συκοφαντίες, την καταστολή οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτή τη μάχη”, δήλωσε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση Συνδικάτων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών στο Σύνταγμα, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Ο κ. Κουτσούμπας προσέθεσε: “Η πλειοψηφία του λαού μας σήμερα, πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι αύριο, θα αφήσουν στα χαρτιά αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα του “Χατζηθάφτη”. Θα το πετάξουν στα σκουπίδια”.

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν το πρωί και εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, φοιτητές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ αλλά και αριστερών συλλογικοτήτων. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα ενώ στα πανό ανέγραφαν ότι το “οκτάωρο κατακτήθηκε”, “οι περικοπές βλάπτουν σοβαρά την υγεία”, “STOP στον Χατζηδάκη, απολύστε τον Μητσοτάκη”.

Σημειώνεται ότι με απόφασή της την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ εξαίρεσε από την απεργία τους εκπαιδευτικούς και όσους εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων για να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι εξετάσεις. Ταυτόχρονα, μπροστά στη Βουλή συγκεντρώνονται μέλη του ΠΑΜΕ.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, Έτσι:

-Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

-Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

-Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Με ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς καταγγέλλουν ότι “η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της» κάνοντας λόγο για «ύπουλη τακτική της κυβέρνησης”. Επίσης, οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για “δήθεν ευαισθησία για τα παιδιά”, αλλά “εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα”.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ σημειώνουν ότι “δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών”.

Με ΦΩΤΟ από 902.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ