Ο μοναδικός περιπτεράς της Σκύδρας

Στην Σκύδρα απομένει ανοιχτό μόνο ένα περίπτερο, αυτό του Γεώργιου Πασατά.

«Στην αρχή φοβήθηκα λιγάκι λόγω του ότι η θέση που μου παραχώρησαν ήταν εκτός κέντρου, αλλά δεν άργησα να καταλάβω ότι είχε τα δικά της πλεονεκτήματα» σημειώνει και δεν ξεχνάει να ευχαριστεί όλους όσους τον βοήθησαν εκείνο το διάστημα. «Δεν έχω παράπονο, υπήρξαν καλά χρόνια και έκανα προκοπή» λέει συγκινημένος.

Αύγουστος 2004

Ήταν Αύγουστος του 2004 το πρώτο ξεκίνημα του Γιώργου Πασατά ως περιπτεράς στη Σκύδρα. «Ποδαρικό μου είχε κάνει ένας αρτοποιός και μου είχε πει ότι έχει καλό χέρι. Να είναι καλά ο άνθρωπος τον θυμάμαι σαν σήμερα» περιγράφει με χαμόγελο. Μια εποχή που η πόλη είχε αλλά εννέα περίπτερα διασκορπισμένα σε καίρια σημεία. Ευγενικοί και ευχάριστοι προς τους πελάτες ο ίδιος με τη γυναίκα του λειτουργούν το περίπτερο τις περισσότερες ώρες του 24ώρου. «Δύσκολη δουλειά με πολλές ώρες, οι καιρικές συνθήκες τις κάνουν ακόμη δυσκολότερες ενώ ο φόβος για κλοπές είναι καθημερινός» μας εκμυστηρεύεται ο κ. Πασατάς και θυμάται το περιστατικό που έζησε πριν τρία χρόνια όταν ένας κουκουλοφόρος τον απείλησε με πιστόλι. Ευτυχώς το συμβάν, «με τη βοήθεια του Θεού», έληξε χωρίς πολλά παρατράγουδα αλλά έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του.

Εισπράκτορες του κράτους

«Έπρεπε το κράτος να μας βοηθήσει και να μας προσέξει λιγάκι παραπάνω» λέει με παράπονο ο κ. Γιώργος, διότι όπως εξηγεί δεν μπορείς να βγάλεις μεροκάματο με μερικά λεπτά στο πακέτο με τσιγάρα. «Είμαστε εισπράκτορες του κράτους αφού τα περισσότερα είναι φορολογία» σημειώνει και μας δείχνει ένα πακέτο των 4 ευρώ από το οποίο του μένουν στο ταμείο τα 9 λεπτά.

Εμβολιασμένος και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού ο κ. Πασατάς λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα, πάντως, παραδέχεται ότι η λειτουργία ενός περιπτέρου δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που αυτά λειτουργούσαν τις περασμένες δεκαετίες και με τη φιλοσοφία την οποία ξεκίνησε αυτός ο θεσμός. «Το περίπτερο σήμερα για να έχει κέρδος πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια κανονική επιχείρηση που θα πουλάει ποικιλία προϊόντων» παραδέχεται ο κ. Πασατάς και δεν κρύβει ότι η «μετάλλαξη» του περιπτέρου σε ψιλικατζίδικο και η εγκατάσταση πλέον σε κανονικό μαγαζί και όχι στο πεζοδρόμιο έχει λογική κάτι που τον απασχολεί και τον ίδιο. Το να αγαπάς το περίπτερο και να είσαι και συναισθηματικά δεμένος, όπως ο Γιώργος με τη γυναίκα του, πλέον δε φτάνει μιας και ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να γίνεται άνισος με τα περίπτερα να κερδίζουν ουσιαστικά μόνο στον «ρομαντισμό» . Υγεία και να «καπνίζετε περισσότερο»!

«Υγεία σ’ όλο τον κόσμο και να καπνίζουν πιο πολύ για να στηρίξουν το παραδοσιακό περίπτερο όσο υπάρχει» ευχήθηκε χαριτολογώντας ο Γιώργος Πασατάς. Εξυπηρετώντας συγχρόνως και τους πελάτες ο πολύ συμπαθής περιπτεράς έστειλε ευχές σ’ όλα τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις ενώ ευχήθηκε και στους αγρότες να αποζημιωθούν δίκαια και γρήγορα τις φετινές καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγές τους από τον παγετό και το χαλάζι! «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που με στηρίζει τόσα χρόνια» είπε τέλος ο ένας και μοναδικός περιπτεράς της Σκύδρας!

Πηγή: pellanews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ