Προειδοποίηση Κομισιόν στην Ελλάδα για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης – Η επιστολή και η δίμηνη προθεσμία

“Καμπανάκι” σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χτύπησε η Κομισιόν σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έστειλε σχετική προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Ισπανία.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που ισχύει από το 2004, προβλέπει απλουστευμένες διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες παράδοσης: εάν ένας δικαστής οποιουδήποτε κράτους εκδώσει ένταλμα σύλληψης και κράτησης υπόπτου για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος, το εν λόγω ένταλμα ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ. Για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν πλήρως και ορθά το σύνολο των διατάξεων της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό τους δίκαιο.

Η Επιτροπή επισημαίνει αρκετά ζητήματα συμμόρφωσης της Ελλάδας και των άλλων τεσσάρων χωρών, σχετικά με τη μεταφορά της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό τους δίκαιο. Τα ζητήματα αυτά αφορούν τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο ή τη μη συμμόρφωση ορισμένων άρθρων, ιδίως την εσφαλμένη μεταφορά λόγω μη εκτέλεσης.

Τα πέντε κράτη-μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να διευκρινίσουν τα μέτρα που έλαβαν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ορθή και πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο τής απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στα εν λόγω κράτη μέλη αιτιολογημένη γνώμη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ