Αθώοι για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson οι Λιακουνάκος, Σμπώκος και Κόλεριτζ

της Άννας Κανδύλη

Αθώοι για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο πρώην γενικός διευθυντής της διεύθυνσης εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος και ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ.

Οι δικαστές, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, έκριναν πως δεν στοιχειοθετούνται οι εις βάρος τους κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία.

Ένοχοι Τούμπας και Οσβαλντ

Αντιθέτως, ένοχους έκρινε το δικαστήριο τον Χρήστο Τούμπα, αντιπρόσωπο της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer σε αεροσκάφος της οποίας τοποθετείται το ραντάρ, καθώς και τον καταζητούμενο από τις Ελληνικές Αρχές Γαλλοελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών καθώς του αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά ενώ ο δεύτερος σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση, για την οποία το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει διαφορετικά καταδικάζοντας τους τώρα αθωωθέντες με ποινές από 4 χρόνια φυλάκιση έως 10 έτη κάθειρξη, αφορούσε την σύμβαση για την προμήθεια του ελληνικού Δημοσίου τεσσάρων ραντάρ για τα αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145, προμήθεια που αποτελούσε αντισταθμιστικό για την σύμβαση προμήθειας Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ). Πρόκειται για σύμβαση που υπογράφηκε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, με αντίτιμο, ποσό περίπου 500 εκατ. δολαρίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ