Λέσβος: Υδροστρόβιλος “χτύπησε” το νησί – “Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα”

Σοβαρά προβλήματα άφησε πίσω του ο υδροστρόβιλος που “σάρωσε” τη Λέσβο σήμερα το πρωί, με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι “από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα”.

Επί δύο σχεδόν ώρες, από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 8, θυελλώδεις άνεμοι και βροχή έπληξαν το νησί, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, απ’ άκρη σε άκρη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,έπεσαν πολλές δεκάδες δένδρα σε κτήματα, αλλά και μέσα σε χωριά και κωμοπόλεις, παρασύρθηκαν στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, ενώ καταπλακώθηκε και άγνωστος ακόμα αριθμός αυτοκινήτων.

Τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα στην κωμόπολη της Καλλονής, ενώ ξεριζώθηκε ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος που βρισκόταν μέσα στην αυλή του προσκυνήματος του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Ο πλάτανος αυτός συνδέεται με το παραδοσιακό επί αιώνες πανηγύρι της Λέσβου, αυτό της Κυριακής τον Μυροφόρων και με το μέχρι πριν τέσσερα χρόνια έθιμο της σφαγής του ταύρου για το παραδοσιακό γεύμα των δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, ο πλάτανος έπεσε βορειοανατολικά του ναού χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας της δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραλιακοί οικισμοί και κυρίως η Σκάλα Καλλονής, η Σκάλα Πολιχνίτου, η Πέτρα, η Άναξος, ο Μόλυβος και αλλού, όπου είχαν ανοίξει παραθαλάσσια καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά υπήρξαν πολύ μεγάλες ζημιές στις υπαίθριες εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό τους.

Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο Δήμο Μυτιλήνης. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος αναφέρεται σε πολλές πτώσεις δένδρων και σε άλλες ζημιές.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα σχολεία της δυτικής Λέσβου σήμερα παρέμειναν κλειστά με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ενώ ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων

Συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες κατοίκων και αυτοδιοικητικών της Δυτικής Λέσβου κατέγραψε η κάμερα του «Ν» νωρίς το πρωί στην περιοχή της Καλλονής, ενώ ήταν σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στην περιοχή της Καλλονής και της Σκάλας Καλλονής υπάρχουν τεράστιες ζημιές με πτώσεις δέντρων εντός των οικισμών και ζημιές σε κτίρια και περιουσίες.

Όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλονής και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους από νωρίς το πρωί, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 8 μηνών που το λεκανοπέδιο, πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα και θυελλώδεις ανέμους. Μάλιστα σημειώνουν πως όσα δέντρα έμειναν όρθια το Σεπτέμβριο, έπεσαν σε αυτή την κακοκαιρία.

Εντύπωση προκαλούν οι εικόνες στο Γυμνάσιο και Δημοτικό Σχολείο της Καλλονής και σε σπίτι στην ίδια ευθεία όπου σημειώθηκαν πτώσεις μεγάλων δέντρων, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα κτίρια. Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι της Καλλονής και οι αυτοδιοικητικοί που μίλησαν στο «Ν» από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, stonisi.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ