Τι συμβαίνει με τα self test στα σχολεία – Πώς αποφασίστηκε να γίνεται ένα κάθε εβδομάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Τι συμβαίνει με τα self test στα σχολεία; Ποιοι και πώς αποφάσισαν για το εάν θα είναι δύο ή ένα την εβδομάδα; Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες για το συγκεκριμένο θέμα και έχει προκληθεί “αλαλούμ” σχετικά με τον αριθμό τους και την τελική απόφαση.

Μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι η εισήγηση της Επιτροπής ήταν για δύο τεστ στα σχολεία. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον ΑΝΤ1, “η απόφαση της Επιτροπής ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα και μάλιστα στις αρχικές συζητήσεις είχαμε πει για ένα self test και ένα rapid test. Όσο περισσότερα τεστ τόσο καλύτερα, αυτό είναι προφανές. Και ας έχουμε στον νου μας ότι ακόμη και να είναι αρνητικά τα τεστ, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι είμαστε ασφαλείς”. Για την απόφαση για ένα τεστ τελικά, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι “δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω και επειδή σε μια συνεδρίαση δεν συμμετείχα καθόλου, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν συζητήθηκε το ένα τεστ σε αυτή”.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Εξαδάκτυλο κινήθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής, Αχ. Γκίκας, ο οποίος είπε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε δύο τεστ. Συγκεκριμένα τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι “τα δύο τεστ στην ευαίσθητη περιοχή που λέγεται εκπαίδευση και μάλιστα στα Δημοτικά χρειάζονται και αυτή ήταν και η εισήγηση της Επιτροπής. Μάλλον για λογιστικούς λόγους πήγαμε στο ένα τεστ”.

Τι απάντησε η υφυπουργός Παιδείας

Σε σχετική ερώτηση για τον αριθμό των self test, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή είπε στον ΑΝΤ1, ότι “όταν ξεκίνησε η λειτουργία των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Νηπιαγωγείων η Επιτροπή σύστησε να γίνονται δύο τεστ την εβδομάδα και ήταν κατανοητό για να εντοπιστεί μετά την πάροδο 15 ημερών απουσίας τυχόν παρουσία ασυμπτωματικών. Η εισήγηση της Επιτροπής τώρα- εξ όσων γνωρίζω εγώ γιατί δεν συμμετείχα στην Επιτροπή ούτε ξέρω τις διαφορετικές προσεγγίσεις- ήταν για ένα self test την εβδομάδα και η δική μου ερμηνεία είναι ότι επειδή υπήρξαν τα δύο τεστ την προηγούμενη εβδομάδα και αποδείχθηκε ότι ήταν επαρκή για την καταγραφή των πρώτων λίγων κρουσμάτων, γι’ αυτό και τώρα πήγαμε στο ένα”.

Η κα Μακρή τόνισε ότι “ως υπουργείο ακολουθούμε τις οδηγίες της Επιτροπής και δεν κάνουμε έκπτωση για την ασφάλεια και την δημόσια υγεία» ενώ σημείωσε ότι αν και «η προμήθεια των Self test είναι ευθύνη άλλου υπουργείου», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σωστά. Σε ό,τι μας αφορά πάντοτε επί τα βελτίω υιοθετούσαμε τις προτάσεις της Επιτροπής”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ