Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Γιατί εκφράζει φόβους για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Επιφυλάξεις για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως τονίζει, ένα σημείο που θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η ύπαρξη πολλών περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στο “κόκκινο” και μάλιστα ενοτήτων που γειτνιάζουν χωρικά. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, υποδηλώνει πιθανή δυναμική μετάδοσης της πανδημίας σε άλλες περιοχές, που είτε δεν είναι στο “κόκκινο”, είτε μόλις βγαίνουν από το “κόκκινο”. Με βάση αυτή την παρατήρηση, ο καθηγητής του ΑΠΘ ανησυχεί ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της διασποράς με βάση αυτήν την παρατήρηση.

Εν τω μεταξύ, σε κάποιες περιοχές κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Είναι αυτές, όπου το τρίτο κύμα είναι σαφώς υψηλότερο από το δεύτερο, ή εκεί που το τρίτο κύμα επιμένει με συνεχείς διακυμάνσεις. “Δυστυχώς πολλές τέτοιες περιοχές γειτνιάζουν με άλλες όπου αυτό δεν παρατηρείται. Προφανώς η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό έχει βοηθήσει σε αυτό. Η άρση αυτού του περιορισμού εμπεριέχει τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης ή και άλλων μεταλλάξεων” τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης στο enikos.gr.

Σύμφωνα με την ανάλυση της πανδημίας της ομάδας του καθηγητή που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,7% (η ημερήσια τιμή την Πέμπτη ήταν 3,5%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) διαμορφώθηκε στο 1,12 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). “Η ταυτόχρονη αύξηση και των δύο δεικτών, που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, υποδηλώνει την συνολικά αυξητική πορεία στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα από την Πέμπτη του Πάσχα και έπειτα. Με βάση τα αποτελέσματα, βλέπουμε ανοδικές τάσεις πλέον και σε επαρχιακές πόλεις της Βορείου Ελλάδας, οι οποίες χρονικά συνάδουν με αύξηση επαφών τις ημέρες του Πάσχα. Με βάση τις τάσεις που διαμορφώνονται, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο υψηλός αριθμός των τεστ ανίχνευσης, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καλή εικόνα της διασποράς της πανδημίας στις επόμενες ημέρες, όπου συνδυάζονται με τα πιο πρόσφατα ανοίγματα (εστίαση, άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων). Όπως ήδη αναφέρθηκε, αναμένεται στις επόμενες ημέρες μια προσωρινή πτώση της ταχύτητας αύξησης, η οποία θα οδηγήσει σε ένα μέγιστο περί τα 2600 κρούσματα/ημέρα (κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος) στο τέλος Μαΐου” αναφέρουν στην ανάλυσή τους ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, εξηγώντας γιατί με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη που πραγματοποιήσαν, σύμφωνα με τον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται αυτές τις ημέρες, το ύψος του ανοδικού κύματος υπολογίζεται να επαναφέρει τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ίσως και λίγο πάνω από τα 2500 πριν από την αποκλιμάκωση του.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Λάρισα, η Μαγνησία, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, η Θεσπρωτία, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Φλώρινα, η Ξάνθη, ο Έβρος, η Θάσος, η Κέρκυρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Όπως αναφέρουν, ανάγκη επιτήρησης έχουν περιοχές οι οποίες είτε τείνουν να αποχαρακτηριστούν, είτε πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν από κόκκινες, όπως η Αχαΐα, η Κορινθία, η Ευρυτανία, η Καρδίτσα, η Πρέβεζα, η Πιερία, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Ημαθία, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Ροδόπη, η Λέσβος και το Λασίθι. 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την έκθεση των ειδικών του ΑΠΘ με την κατάσταση σε όλες τις περιοχές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ