Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις φέρνουν… σούπερ εμβόλιο

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Νέες μεταλλάξεις κάνουν τον SARS-CoV-2 περισσότερο μολυσματικό και επικίνδυνο και φέρνουν την πιθανότητα ενός τέταρτου επιδημικού κύματος προ των πυλών της χώρας μας, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Τα νέα στελέχη του ιού προκαλούν παγκόσμια ανησυχία και καθιστούν πιθανή την ανάγκη μιας τρίτης «αναμνηστικής», εμβολιαστικής δόσης, καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίωνκαι την ικανότητά τους να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Αυτή η δυναμική των μεταλλάξεων αποτελεί και οδηγό για τις νέες έρευνες παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον Καρκίνο, εξηγεί ότι ο ιός μεταλλάσσεται γρήγορα και επικίνδυνα προς δύο κατευθύνσεις: Γίνεται πιο μεταδοτικός και προσπαθεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Οσο περισσότερους ανθρώπινους στόχους του δίνουμε και όσο περισσότερο χρόνο για να το κάνει, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα και τόσο περισσότερο θα επεκτείνονται η διάρκεια και η ένταση της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση, η ριζική εξάλειψη του κορονοϊού είναι πολύ δύσκολη ή ακατόρθωτη χωρίς καλά εμβόλια και γενικό εμβολιασμό». Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, οι δυτικές κοινωνίες δεν ανταποκρίθηκαν σωστά και άφησαν μια παγκόσμια πανδημία να επιταχυνθεί σε σημείο που να είναι εύκολο για τον ιό να προσαρμοστεί ακόμα καλύτερα και γρηγορότερα στον ανθρώπινο πληθυσμό. «Κάνουμε τα ίδια λάθη με τη γρίπη, όπου η έλλειψη μέσων και επιστημονικής κατανόησης τους προηγουμένους αιώνες οδήγησε σε μια ενδημική κατάσταση με ετήσιες επιδημικές εξάρσεις για τα τελευταία 100 χρόνια. Το φθινόπωρο, λοιπόν, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο επιδημικό κύμα, γιατί τώρα ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται, όπως και της γρίπης, με τον κρύο και ξηρό καιρό σε συνωστισμούς και εσωτερικούς χώρους». Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης διευκρινίζει ότι ένα νέο στέλεχος του ιού μπορεί να φέρει επιδημικό κύμα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. «Αυτό το είδαμε την πρώτη περίοδο της επιδημίας σε πολλά μέρη, στην Αμερική, ακόμα και στο Ισραήλ, στην περιοχή μας», τονίζει ο καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο επιδημικό κύμα της COVID-19, που ξεκίνησε τέλη Ιανουαρίου 2021 με επίκεντρο την Αττική, ενώ τα πρόσφατα δεδομένα της επιδημιολογικής επιτήρησης δείχνουν ότι πλέον υπάρχει αυξημένη συρροή κρουσμάτων και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS ΕΔΩΚΑΙ ΕΔΩ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ