Πάνω από 300 βλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Κόλπο της Μονεμβασιάς – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο εβδομάδες, από τις 8 έως τις 23 Απριλίου διήρκησε η επιχείρηση εξουδετέρωσης πυρομαχικών από πυροτεχνουργούς της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για ευρεία επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Μιλάμε για πάνω από 800 άσκαστα βλήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, που έχουν εντοπιστεί και τα ειδικά εκπαιδευμένα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού εξουδετερώνουν σε φάσεις. Στην πρώτη φάση εξουδετερώθηκαν περίπου 200 βλήματα διαφόρων τύπων. Η καταστροφή των βλημάτων περιλαμβάνει την ανάσυρση από τον πυθμένα, τη μεταφορά σε ασφαλές καθορισμένο σημείο και την εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας εξουδετερώθηκαν άλλα 250 βλήματα και θα υπάρξει και τρίτη ίσως και τέταρτη φάση, μέχρι να καθαριστεί πλήρως ο κόλπος της Μονεμβασιάς.

Στα εντυπωσιακά πλάνα που έδωσε στην δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού φαίνονται πώς με επαγγελματισμό τα στελέχη από την Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) φέρνουν σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη κι επικίνδυνη αποστολή.

Όλες οι φάσεις της επιχείρησης εκτελούνται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, την Ελληνική Αστυνομία και το Δήμο Μονεμβασιάς.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ