Παραδοσιακά κάθε Πάσχα τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά. Τα κόκκινα πασχαλινά αυγά είναι τα πιο συνηθισμένα σε χρώμα, αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές τους, με σχέδια και συνδυασμό χρωμάτων. Υπάρχουν κάποια μυστικά έτσι ώστε να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Τα tips αφορούν τόσο στο σωστό βράσιμο των αυγών όσο και στο γυάλισμα τους.
Συμβουλές για τέλεια πασχαλινά αυγά δίνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μέσω της ιστοσελίδας της. Για το βράσιμο αναφέρει: Βάλτε σε μία μεγάλη με χοντρό πάτο κατσαρόλα κρύο νερό, και στρώστε στον πάτο της ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά. Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στριμωγμένα. Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι. Το βράσιμο με αυτόν τον τρόπο είναι πιο σωστό γιατί το αυγό κρατάει τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή αφού βράσει έτσι. Κανονικά τα βραστά σφιχτά αυγά θέλουν δέκα λεπτά βράσιμο.
Για το βάψιμο των αυγών αναφέρει: Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά. Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν. Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα Πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται. Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας. Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα κόκκινα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα. Aφού στεγνώσουν καλά, με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, γυαλίζουμε τα κόκκινα αυγά ένα ένα. Φορέστε γάντια και σε αυτό το στάδιο γιατί βγάζουν χρώμα.
Ο γνωστός σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου με τη σειρά του περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για μην περάσει το “χρώμα” στο ασπράδι του αυγού. Η διαδικασία είναι απλή. Βάλτε τα αυγά σε μία κατσαρόλα και γεμίστε τη με νερό. Στη συνέχεια ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε δυνατή θερμοκρασία, όταν το νερό βράσει μετρήστε για ένα λεπτό και μετά απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό για άλλα 15 λεπτά. Μετά από αυτή τη διαδικασία τα αυγά θα είναι έτοιμα για βάψιμο.