Κορονοϊός: Σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας βλέπει ο Σαρηγιάννης – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας βρίσκεται η χώρα, όπως εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Εδώ και λίγες μέρες οι ειδικοί του ΑΠΘ έχουν αρχίσει να βλέπουν, μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, που, όπως εκτιμούν, ότι μπορεί να έρθει πραγματικά και να είναι σχετικά ταχεία εάν λειτουργήσει η εφαρμογή των self test.

Η αύξηση που παρατηρείται πλέον στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE που έχει αναπτύξει η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, μετά και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις πριν από 15 ημέρες, οπότε και ελήφθη υπόψιν η μεγαλύτερη διασπορά των μεταλλαγμένων και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΑΠΘ, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 6,2% (η ημερήσια τιμή τη Δευτέρα ήταν 7,8%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) διαμορφώθηκε στο 0,98 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

“Η ταυτόχρονη μείωση και των δύο δεικτών, που παρατηρήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, υποδηλώνει κάμψη της ανοδικής τάσης στο σύνολο της χώρας (και κυρίως στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Θεσσαλονίκη). Όμως, με δεδομένο το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 5 Απριλίου (εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας που έγινε στις 12 Απριλίου και της Κοζάνης που ακόμα παραμένει κλειστό) και των Λυκείων στις 12 Απριλίου, είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, ενώ ύψιστης σημασίας στις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθεί η ορθή και μαζική εφαρμογή των self test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στη μόλυνση με SARS-CoV-2, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί” επισημαίνουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη κάνει λόγο για σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά, όμως σημειώνει ότι αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τόσο στα κρούσματα, όσο και στις ΜΕΘ και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

  • 300.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως, και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού θα συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα self-test αυτή τη στιγμή και μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία μέσω των εμβολιασμών, είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την ταχύτερη και όσο το δυνατόν επιστροφή στην κανονικότητα, με παράλληλο περιορισμό της διασποράς και αποκλιμάκωση της πανδημίας.
  • Τα ανοίγματα δραστηριοτήτων που έχουν ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου, θα πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης και ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι.
  • Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φθάσει τις περίπου 72.000 ημερησίως στις 15 Απριλίου

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Οι περιοχές που προβληματίζουν

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, πλέον προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Ηλεία, η Αργολίδα, η Κορινιθία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Καβάλα, η Χίος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, η Μαγνησία, η Καρδίτσα και πλέον και το Λασίθι. Ανάγκη αυξημένης επιτήρησης έχουν το Κιλκίς, οι Σέρρες και η Πέλλα,

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ