Παρασκευής στον Realfm: Το self test να χρησιμοποιείται εκτεταμένα από επαγγελματίες αλλά και την κοινότητα

“Εμείς από την αρχή της πανδημίας λέγαμε ότι αν είχαμε ένα εργαλείο όπως το self test, το οποίο θα μας επέτρεπε να έχουμε μια καλύτερη γνώση των ανθρώπων που είναι ασυμπτωματικοί, των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε σημαντικά τη διασπορά. Άρα αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ώστε το self test να χρησιμοποιείται εκτεταμένα από επαγγελματίες αλλά και την κοινότητα. Έτσι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα γίνεται με ασφάλεια και επιπλέον θα βοηθάει στη μείωση του φορτίου στην κοινότητα” δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Τα αντιγονικά τεστ γενικά έγιναν διαθέσιμα προς το τέλος του 2020, όχι όμως με την διαδικασία της αυτο-δειγματοληψίας. Σχετικά πρόσφατα έγιναν διαθέσιμα έγιναν διαθέσιμα τα self test και είναι ένα εργαλείο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα, ούτε από άλλες χώρες. Πρόσφατα έχουμε διαθέσιμο αυτόν τον μεγάλο αριθμό τεστ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα μας με την διαδικασία της αυτοδιάγνωσης και συνεπώς δεν μπορούσε να γίνει ούτε από την αρχή της πανδημίας ούτε από τις αρχές του έτους” σημείωσε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που έχει προοδεύσει περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Στην ΕΕ έχουμε ένα πολύ καλό ποσοστό εμείς σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Εκεί έχει παίξει ρόλο η αποτελεσματικότητα της ΕΕ, οι δόσεις είναι περιορισμένες. Θα θέλαμε να είχαμε περισσότερες δόσεις, αλλά υπάρχει μια ακτίδα αισιοδοξίας ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει τα άτομα που είναι σε ευπαθείς ομάδες και αυτό σε συνδυασμό με το ποσοστό που έχουν εκτεθεί θα μας δώσει καλύτερες δυνατότητες διαχείρισης σε συνδυασμό με το self testing”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ