Νέες προκλήσεις: Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού – ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο

Μπαράζ προκλήσεων από την Άγκυρα τις τελευταίες ώρες. Τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται στα βίντεο που δίνονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού το περιστατικό σημειώθηκε πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου.

Παράλληλα, σημειώνει ότι σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το Λιμενικό αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

“Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων” τονίζεται ακόμη από το Λιμενικό.

Όπως επισημαίνει, η παραπάνω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Mηταράκης: Είχαμε μια δύσκολη νύχτα

“Το 2020 ήταν μια χρονιά που ανακτήσαμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης, οι ροές μειώθηκαν κατά 80%. Πριν από λίγο ανακοινώσαμε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι ροές στα νησιά μας μειώθηκαν πάλι κατά 89%, είχαμε 798 αφίξεις φέτος σε αντίθεση με 7.328 πέρσι” δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Realfm 97,8.

“Σε λίγα λεπτά θα βγει ανακοίνωση από το Λιμενικό, είχαμε μια δύσκολη νύχτα με πολλαπλά περιστατικά στο Αιγαίο. Στη Λέσβο υπήρξε ένας αριθμός λέμβων με συνοδεία τουρκικών ακταιωρών που προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν έγινε εφικτό. Και έχουμε πριν από λίγο ζητήσει από την Τουρκία να παρέμβει για την άμεση επιστροφή αυτών των μεταναστών στα τουρκικά παράλια. Είναι εμφανές ότι αφού συνοδεύονται από την Τουρκία δεν είναι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο από την Τουρκία και προσπαθούν να διαφύγουν από εκεί” σημείωσε. “Συνοδεύονταν από τουρκικές ακταιωρούς και βγήκε και ένα πολεμικό πλοίο της Τουρκίας. Υπάρχει φυσικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό στη διάθεση του λιμενικού σώματος. Θα βγει η ανακοίνωση” τόνισε.

“Το ελληνικό λιμενικό πρόλαβε και δεν εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα οι βάρκες. Αξίζουν συγχαρητήρια και στον Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και στον αρχηγό του Λιμενικού και σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, οι οποίοι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν υπερβεί τους εαυτούς τους με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αξίες και στην εθνική νομοθεσία στο να φυλάνε τα σύνορα της ΕΕ” ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ