Κορονοϊός: “Εφιάλτης” στα νοσοκομεία, στο “κόκκινο” ο δείκτης θετικότητας – Δύσκολη και αυτή η εβδομάδα

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της χώρας, με τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς με κορονοϊό να κατακλύζουν τους προαύλιους χώρους στις εφημερίες και τους υγειονομικούς να δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η κατάσταση στο ΕΣΥ, ειδικά στο λεκανοπέδιο, μοιάζει “εφιαλτική” με τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό να είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία και αρκετοί να περιμένουν σε λίστα αναμονής για κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Δεδομένου μάλιστα του δείκτη θετικότητας και του αριθμού ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών, δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκαν 1.707 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, ωστόσο διενεργήθηκαν λίγα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (14.074), εκ των οποίων τα 6.915 μοριακά και τα 7.159 rapid, με τον δείκτη θετικότητας να “εκτινάσσεται” στο 12,1%. Σε μία ημέρα ακόμη 69 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τριμήνου, ενώ καταγράφηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 681.

Είναι ενδεικτικό επίσης πως μόνο χθες, στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 240 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Όπως μεταδόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, το “Θριάσιο” σταμάτησε να δέχεται περιστατικά, καθώς δεν έχει καθόλου διαθέσιμα κρεβάτια, είτε απλές κλίνες, είτε κλίνες ΜΕΘ. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, ζήτησαν να διακοπούν προσωρινά οι διακομιδές, διότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επικρατεί το αδιαχώρητο και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έχουν ζητήσει να διοχετευτούν περιστατικά στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Εφημερία “πολέμου” στον Ευαγγελισμό – Πρόεδρος Εργαζόμενων: Ζούμε μέρες Ρικομέξ

Αίσθηση έχει προκαλέσει, εξάλλου, η φωτογραφία από την εφημερία “πολέμου” στον Ευαγγελισμό. Στη φωτογραφία που ανέβασε στο προφίλ της μια αναισθησιολόγος του νοσοκομείου απεικονίζονται τα ασθενοφόρα να έχουν σχηματίσει ουρά από τα πολλά περιστατικά που πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Το ένα μετά το άλλο καταφτάνουν τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει από τις οκτώ το πρωί της Κυριακής μέχρι τις οκτώ το πρωί της Δευτέρας. Το σχόλιο της αναισθησιολόγου στη φωτογραφία είναι «Γενική εφημερία… Ώρα 20.30… Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει… ».

Για «μέρες του σεισμού του’99 και της Ρικομέξ» έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο επί δεκαετίες πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό, Ηλίας Σιώρας. «Η διαφορά είναι ότι τότε με τον σεισμό κράτησε λίγες μέρες ο συναγερμός ενώ τώρα η πίεση είναι μια διαρκής κατάσταση», είπε ακόμη ο κ. Σιώρας, ο οποίος επισήμανε ότι «τόσο οι ασθενείς όσο και οι νοσηλευτές και οι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι ασθενείς έρχονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που οι υγειονομικοί δεν προλαβαίνουν τόσο πολλά περιστατικά μαζί. Πραγματικά υπάρχει ένα πανικός για το πώς θα γίνει η διαχείριση των περιστατικών».

Ο κ. Σιώρας τόνισε την άμεση ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Σημείωσε ότι η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών θα βοηθήσει ελάχιστα και προσωρινά στην αποσυμπίεση των δημοσίων νοσοκομείων. Αυτό που πρέπει να γίνει, υπογράμμισε, είναι οι 2.000 με 3.000 γιατροί που περιμένουν μόνιμο διορισμό, με μια γρήγορη ΠΝΠ να μπορέσουν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να αποσυμπιέσουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στον «Ευαγγελισμό» και στα άλλα στα δημόσια νοσοκομεία, με 30ωρες εφημερίες γιατρών και με εξουθενωτικές βάρδιες.

Εμείς λέμε, διευκρίνισε ο Η. Σιώρας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας με όρους δημοσίου. «Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος σε κλινική δημόσιου νοσοκομείου ή να είναι διασωληνωμένος ασθενής στα ΤΕΠ και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ άδεια, με τον κλινικάρχη να ζητά αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα για να νοσηλεύει σε κρεβάτι ΜΕΘ. Αυτά τα πράγματα αγγίζουν τα όρια της απανθρωπιάς», επισήμανε.

Το απόγευμα της Δευτέρας, είχε ξεκινήσει η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους 206 ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων που επιστρατεύονται από την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας ανταποκρίθηκε πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι και αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη και διαβεβαίωσε ότι “θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας”. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, “εκφράσεις ότι ‘θα γίνουμε Μπέργκαμο’ απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία και πανικό” και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, που θα κρίνει και τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση, πάντα, με τους λοιμωξιολόγους.

Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο – Τι είπε για την επιστράτευση

«Εκφράσεις ότι “θα γίνουμε Μπέργκαμο” απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία και πανικό», δήλωσε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, η πίεση εξακολουθεί να είναι υψηλή και χθες είχαμε μόνο στην Αττική 240 εισαγωγές, οπότε αυτή την κατάσταση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, δεν μου αρέσει αυτή η ρετσέτα και αυτή η έκφραση για μία πολύ μεγάλη δυσκολία που δέχθηκε η γειτονική χώρα, έχουμε ένα σχέδιο από την πρώτη μέρα, οργανωμένο και για τα πολύ δύσκολα», είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Εδώ και 1,5 μήνα μιλώ ο ίδιος για μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο ΕΣΥ και ειδικά στην Αττική και αυτό μας οδήγησε στον σχεδιασμό μας και να υλοποιούμε: Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ να είναι όλα στη μάχη μαζί με αυτά όλα τα θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα, μαζί με αυτά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και μαζί με αυτά οι ιδιώτες γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Εκφράσεις ότι “θα γίνουμε Μπέργκαμο” απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία και πανικό».

Στην ερώτηση αν χρειαστεί να πάει η Κυβέρνηση και άλλων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε: «Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ένα κέρδος απ’ αυτή την κρίση που μιλάμε πλέον για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα» για να σπεύσει στη συνέχεια να πει: «Ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες στην Αττική, το πήραμε».

Ο κ. Κικίλιας απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων που υποστηρίζει πως έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά και για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ που δεν έγιναν αντί να προχωρήσει στην επιστράτευση. «Τους τελευταίους 12-13 μήνες έχω ακούσει καμιά 25αριά φορές ότι η χώρα έγινε, θα γίνει Μπέργκαμο. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο και είμαστε εδώ και παλεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι από τον περασμένο Μάρτιο έχουν γίνει 1.400 προσλήψεις μονίμων γιατρών και 10.000 επικουρικών. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «το 2020 ήταν να φύγουν 400 γιατροί του ΕΣΥ, φέραμε διάταξη στη Βουλή που έδωσε παράταση, αν ήθελαν να μείνουν λόγω covid άλλους έξι μήνες, έμειναν οι 300. Προσλάβαμε άλλους 1.400 και έφυγαν μόνο 100. Η αριθμητική και τα στοιχεία είναι τέτοια που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς», είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας. «Δεν είναι ώρα για πολιτικές κοκορομαχίες που προσβάλλουν τον αγώνα των γιατρών», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε και στην ερώτηση για την απροθυμία των ιδιωτών γιατρών στο προσκλητήριο του που τελικά έφερε την επιστράτευση. «Από τις αρχές Μαρτίου έχω βγει και έχω κάνει έκκληση να στηρίξουν και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας, το έκανα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη στις 10/3 και το κάνω δημοσίως πολλές φορές. Κάναμε υπομονή, αποδέχθηκαν 61 συνάδελφοι και τους ευχαριστώ πάρα πολύ, έχω ξεκινήσει να τους τηλεφωνώ και να τους ευχαριστώ προσωπικά και στους υπόλοιπους εξηγήσαμε τόσο εγώ όσο και ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για το δημόσιο συμφέρον», είπε και πρόσθεσε: «Η δημόσια υγεία είναι πάνω από μικροπολιτικό και μικροσυνδικαλιστικό συμφέρον. Μιλάμε για ένα μήνα, μιλάμε για επίταξη και αποζημίωση».

Εκτίμησε ότι και «αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη», ίσως από την επόμενη εβδομάδα υπάρξει αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, που θα κρίνει και τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση, πάντα, με τους λοιμωξιολόγους.

Υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς. υπογραμμίζοντας ότι ακολουθούμε τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ως προς την ασφάλεια των χορηγούμενων εμβολίων.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι στο τέλος Μάϊου, θα έχει δημιουργηθεί τείχος ανοσίας για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

Επιστράτευση γιατρών: Ξεκίνησε η επίδοση των φύλλων πορείας

Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους 206 ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων που επιστρατεύονται από την κυβέρνηση για να ενισχύσουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Οι 206 γιατροί που έχουν ήδη επιλεγεί, είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και ηλικίας κάτω των 60 ετών. Οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν δικαίωμα να διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους ενώ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ, συνεπώς δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Δείτε το φύλλο πορείας:

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Ά 47) η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των ως άνω υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Πάει πίσω το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα, ανάλογα με τα κρούσματα και τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως τα καταστήματα να ανοίξουν στις 29 Μαρτίου με τη μέθοδο του click away για παραλαβή προϊόντων με ραντεβού από το κατάστημα και SMS που θα ισχύει για τρεις ώρες, είτε στις 5 Απριλίου. Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο σχεδιασμός προβλέπει να ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενδεχομένως στις 12 Απριλίου και στη συνέχεια τα δημοτικά. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, το όποιο άνοιγμα εκτιμάται πως θα γίνει μετά το πρώτο 20ημερο του Απριλίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, καθώς εκτιμάται ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα έχει βελτιωθεί.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα – Νέο ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς

Νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό καταγράφηκε στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.707 νέα κρούσματα κορονοϊού. Διενεργήθηκαν 14.074 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 6.915 μοριακά και τα 7.159 rapid. Ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού στα τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο “εκτινάχθηκε” στο 12,1%. Σε μία ημέρα ακόμη 69 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τριμήνου. Οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας έχουν ανέλθει σε 7.531. Αυτή τη στιγμή, 681 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, δηλαδή επτά περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, από το σύνολο των 1.707 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, 22 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι βάσει της κατανομής των 1.685 εγχώριων κρουσμάτων, τα 801 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 130 στη Θεσσαλονίκη. Τριψήφιος είναι ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αχαΐα με 116, ενώ υψηλά νούμερα καταγράφονται στη Λάρισα με 74, αλλά και στα Χανιά με 32.

Δείτε την κατανομή:

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους 70-74 ετών – Δύο ακόμη mega-εμβολιαστικά κέντρα

Στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας,Μάριος Θεμιστοκλέους. «Σήμερα έχουν γίνει ως τώρα 29.000 εμβολιασμοί κι έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα 1.464.000 εμβολιασμούς», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε: «993.000 συμπολίτες μας έκαναν τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%. 475.000 συμπολίτες μας έκαναν και τις δύο δόσεις. Αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με μία δόση».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εμβολιασμών υπογραμμίζοντας ότι «από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α και έως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας. Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου».

«Η ένταξη των πολιτών στην ομάδα Α έγινε από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τηρώντας κάποια πολύ συγκεκριμένα και πολυπαραγοντικά κριτήρια. Από την Τετάρτη, 31.03.2021, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α και αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο, και πόσα εμβόλια έρχονται και πότε στη χώρα μας. «Την Παρασκευή 26.03.2021, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι 70-74 ετών και μετά από κάποιες μέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 65-69 ετών», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες παραδόσεις για τον μήνα Απρίλη, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Από την Pfizer περιμένουμε περισσότερα από 1.100.000 δόσεις, από την Astrazeneca 450.000 δόσεις. Η Moderna μας έχει δώσει επιβεβαιωμένες παραδόσεις μέχρι στιγμής -αναμένουμε και περισσότερες από την Moderna- 100.000 δόσεις. Η Johnson & Johnson σε επικοινωνία και μαζί μας και με την Κομισιόν, έδωσε ένα ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων για το επόμενο τρίμηνο. Θα τηρήσει τη δέσμευση του 1,2 εκατομμυρίου δόσεων προς τη χώρα μας και θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο».

Εν συνεχεία, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ανέφερε ότι «ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη ακόμη 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την πρώτη του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαμε ανακοινώσει τον Νοέμβριο» για να συμπληρώσει ότι «οι δυνατότητες που θα έχει το σύστημα από 1η Απριλίου, θα ξεπερνούν τα 2.000.000. Έχουμε πει ότι ο στόχος λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων είναι στο 1,5 εκατομμύριο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτή τη δυναμικότητα, μπορούμε να το κάνουμε. Επίσης, από 1η Απριλίου, ενεργοποιούμε και τους άλλους δύο mega – εμβολιαστικούς σταθμούς στο Ελληνικό, στο στάδιο της ξιφασκίας, και στο στάδιο του Περιστερίου».

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Καμία ένδειξη για θρομβώσεις – Η σπάνια περίπτωση που προκάλεσε ειδική προσοχή

Ειδική μνεία στους πολίτες που παρά τα όσα ακούγονταν και γράφονταν για το εμβόλιο της AstraZeneca, έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν τη δόση του εμβολίου έκανε στην ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Στην πλειονότητα τους οι πολίτες έδειξαν παρά το κλίμα που υπήρξε, ωριμότητα και εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού προσερχόμενη κανονικά στο ραντεβού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια, η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο ΠΟΥ, ενημέρωσαν άμεσα πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής», ωστόσο επεσήμαναν ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση αν δεν συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος.

Και συνέχισε: «Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα

που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά σε γυναίκες μικρότερες των 55 ετών».

«Παρά, λοιπόν, τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους», είπε ακόμη η κα. Θεοδωρίδου και επισήμανε ότι «το συμπέρασμα όμως είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και θρόμβωσης».

Επίσης η κα. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι «όλα τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού προστατεύουν μόνο από τον ιό, αλλά όχι από άλλες ασθένειες. Επομένως, δεν θα πρέπει να συσχετίζονται καταστάσεις που οδηγούν σε θάνατο με το εμβόλιο». Και, μάλιστα, στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τη Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης, η οποία συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμη και άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

Η κα. Θεοδωρίδου, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Αναφέρθηκε και στην ενδονοσοκομειακή διασπορά. «Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς μας ανησυχούν πολύ. Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα, αλλά ελπίζουμε ότι βήμα-βήμα θα βελτιώνεται», είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νοσούν εμβολιασμένοι ακόμη και μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά αυτές σε ποσοστό δεν ξεπερνούν το 0,2% τονίζοντας ότι αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και «γι’ αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τον μη εμβολιασμό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ