“Αδειάζει” τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά “αδειάζει” το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. “Κατά πρώτον, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της 21ης -3-2021 εκφράζει τις απόψεις μελών του ΔΣ και όχι της ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και σίγουρα το ύφος του δεν εκφράζει τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά” αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

“Όσον αφορά την επιστράτευση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας επανυποβάλουμε τις προτάσεις μας, που έχουμε συζητήσει με το Υπουργό, αρκετές από τις οποίες έχει αποδεχθεί και κάποιες καινούργιες άμεσα υλοποιήσιμες, βάσει των οποίων θεωρούμε ότι μπορεί να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή η επιστράτευση.

  1. Άμεση πρόσληψη όλων των συναδέλφων των οποίων έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους για ένταξη στο ΕΣΥ και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός τους για γραφειοκρατικούς λόγους
  2. Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων του πρώην ΙΚΑ, αυτών που έχουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και αυτών που αναμένουν δικαστικές αποφάσεις, συναδέλφων ετοιμοπόλεμων με μεγάλη εμπειρία που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στην Δευτεροβάθμια περίθαλψη
  3. Ένταξη σε εθελοντική βάση Ιδιωτών ιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να απελευθερωθούν ιατροί και να προσφέρουν στην Δευτεροβάθμια περίθαλψη. Στη συγκεκριμένη ενέργεια τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά προσφέρονται να βοηθήσουν εθελοντικά και χωρίς αμοιβή, τόσο στα εμβολιαστικά κέντρα, όσο και με εφημερίες στα Νοσοκομεία της περιοχής μας

  1. Ένταξη των ιατρών σε αναμονή αγροτικού σε μονάδες cov-19 με το προνόμιο να προσμετρήσει ο χρόνος αυτός στο αγροτικό τους
  2. Άμεση πρόσληψη των συναδέλφων που είναι σε αναμονή ειδικότητας

Αν υλοποιηθούν άμεσα οι παραπάνω προτάσεις, θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει θέμα επιστράτευσης, διότι θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες του ΕΣΥ.

Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι πραγματικά πολεμική. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ικανός αριθμός συναδέλφων μας προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες του στα ιδιωτικά κέντρα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ, τόσο στο ΛΗΤΩ, όσο και στην ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ του Πειραιά” σημειώνεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Πλατανησιώτης.

“Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από τα σχεδόν 3500 καθημερινά κρούσματα, ένας μεγάλος αριθμός αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία από τους ιατρούς στο σπίτι και λειτουργεί ως ανάχωμα για την προσέλευσή τους στα Δημόσια Νοσοκομεία και την αντίστοιχη επιβάρυνσή τους. Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Υγείας είναι τις τελευταίες ημέρες καθημερινή και συνεχής και θεωρούμε ότι στο τέλος θα βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Όλοι οι Υγειονομικοί μαζί θα κερδίσουμε στο τέλος αυτόν τον πόλεμο!” καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη στάση της που οδηγεί σε αδιέξοδο και ζητούσε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το «πρωτοφανές», όπως αναφέρει, «για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης».

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισήμανε ότι η ανακοίνωση του ΠΙΣ δεν έχει την έγκρισή του. «Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, το πρωί της Δευτέρας, μετά την απόφαση για επιστράτευση 206 ιδιωτών ιατρών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε νέα δήλωση σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος: «Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε: “Τώρα είναι ώρα ευθύνης και συστράτευσης, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας εδώ και μήνες. Και τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους και κυρίως, από την Πολιτεία.

Ένας εξίσου μεγάλος αριθμός ιδιωτών ιατρών, δίνει τη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας, σηκώνοντας το κύριο βάρος της λειτουργίας του συστήματος της πρωτοβάθμιας υγείας”.

“Προτεραιότητα όλων μας τις επόμενες μέρες είναι να σώσουμε τις ζωές των ασθενών από covid-19, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό.

Για το λόγο αυτό θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, υπό την καθοδήγηση κι ευθύνη της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για να κερδίσουμε τη μάχη ζωής.

Σε αυτό το εθνικό κάλεσμα δεν θα λείψει κανείς ιατρός. Είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας. Η Πατρίδα μας βέβαια θα ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, αν είχαμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να αποτρέψουμε τη φυγή 18.000 ιατρών υψηλού επιστημονικού επιπέδου κι εξειδίκευσης, που αναζήτησαν στο εξωτερικό μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική, καθώς κι αν είχαμε στελεχώσει επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτή η ώρα όμως δεν προσφέρεται ούτε για κριτική, ούτε για οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευση.

Όταν αναχαιτίσουμε την πανδημία και η μάχη θα έχει κερδηθεί, οφείλουμε όλοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, ισότιμα και υπεύθυνα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκτήσαμε από τη διαχείριση της κρίσης. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε καταρχήν ότι θα επενδύσουμε στην υγεία, γιατί αποδείχθηκε στην πρόσφατη κρίση ότι κάθε ευρώ που δίνουμε για την υγεία, επιστρέφει πίσω και πολλαπλάσια στην οικονομία και τους πολίτες.

Για να μην ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις, έχουμε μια επιλογή, να ενισχύσουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας της χώρας , καθώς και να αποτρέψουμε μια νέα αιμορραγία του άξιου ιατρικού επιστημονικού προσωπικού μας προς το εξωτερικό” συμπλήρωσε ο κ . Πατούλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ