Κορονοϊός: Όλη η αλήθεια για εμβόλια και μεταλλάξεις

Της Δήμητρας Πανανού

Τις επιστημονικές εκτιμήσεις τους για την ασφάλεια των εμβολίων, την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, αλλά και τον κίνδυνο των νέων μεταλλάξεων, καταθέτουν ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του ΔΠΘ, και ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ. Οι κορυφαίοι επιστήμονες απαντούν σε 20 ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες και μεταφέρουν μηνύματα αισιοδοξίας για το τέλος της πανδημίας.

Ο κ. Δημόπουλος απαντά στις εξής ερωτήσεις:

Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού;

Οπως και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, η εμφάνιση παραλλαγών των κορωνοϊών αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στην ιολογία. Επομένως, αναμένεται ότι θα υπάρξουν και νέες παραλλαγές του ιού τους επόμενους μήνες. Το ζήτημα είναι να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση των νέων στελεχών με τη χρήση μοριακών μεθόδων αλληλούχησης του γονιδιώματος του ιού, ώστε τα κρούσματα που οφείλονται σε αυτά να περιχαρακωθούν και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση των νέων στελεχών.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εκτίμηση ότι, όσο ο ιός θα μεταλλάσσεται, θα γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά παράλληλα και πιο ήπιος;

Αυτό αποτελεί μια σημαντική πιθανότητα, χωρίς, ωστόσο, να μπορούμε να προβούμε σε ακριβείς εκτιμήσεις. Πέρα από την εγγενή σοβαρότητα της λοίμωξης από ένα νέο στέλεχος, ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει επίσης ο βαθμός της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Οι εμβολιασμένοι θα διαθέτουν τόσο χημική ανοσία με ειδικά αντισώματα έναντι του SARSCoV-2 όσο και κυτταρική ανοσία διαμεσολαβούμενη από τα Τ-λεμφοκύτταρα. Έτσι, κατά τη μόλυνση ακόμα και με ένα νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, η λοίμωξη αναμένεται να είναι πιο ήπια, καθώς ο οργανισμός θα έχει έτοιμα τα εφόδια να το καταπολεμήσει.

– Οι παραλλαγές του ιού είναι μια ένδειξη ότι η πανδημία βαίνει προς το τέλος της;

Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε την εμφάνιση νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 με τη δύση της πανδημίας COVID-19. Οι νέες παραλλαγές μπορεί να δημιουργήσουν συρροές νέων κρουσμάτων και να αποτρέπουν την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης. Επιπλέον, θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα τόσο των διαθέσιμων εμβολίων όσο και των μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

-Είστε ικανοποιημένος με την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας;

Η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με πάνω από 800.000 άτομα να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Συγκριτικά και με την εικόνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η πορεία της χώρας μας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και θα πρέπει να συνεχίσει με εντατικό ρυθμό. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποδοχή της κοινής γνώμης για τον εμβολιασμό, ώστε να εξασφαλιστεί η καθολική συμμετοχή του πληθυσμού. Προκειμένου να καμφθεί αυτή η ανασφάλεια των πολιτών, πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητή η τεχνολογία πίσω από αυτά τα εμβόλια (mRNA και με φορέα αδενοϊό), να αντιμετωπιστούν όποιες αμφιβολίες για την ασφάλειά τους (δεν επιδρούν στο γενετικό υλικό του εμβολιασμένου) και να αναχαιτιστούν οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ