Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων του Παχέος Εντέρου

Για τις παθήσεις του Παχέος Εντέρου, παθήσεις που πλέον, απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, παγκοσμίως, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, το ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης κυρίως, όμως για τις νέες, αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισής τους, μας μιλά ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, Governor του Ελληνικού Τμήματος Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Γραμματέας Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA, Μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Society of Robotic Surgery.

Γενικά:

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου παρουσιάζουν ολοένα και υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης, παγκοσμίως. Θα περίμενε κανείς, ότι με δεδομένη τη σχετικά εύκολη διαγνωστική διαδικασία, τα ποσοστά εμφάνισης, σε προχωρημένο στάδιο, θα ήταν μικρότερα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αληθινό. Για μία πολύ μεγάλη μερίδα των πασχόντων, ακόμη και σήμερα, οι παθήσεις αυτές αποτελούν «ταμπού», καταλήγοντας στο να μην τύχουν της καταλληλότερης ιατρικής φροντίδας, με δυσάρεστες συνέπειες για τον ασθενή.

Παχύ έντερο | Περιγραφή:

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθούμε στον γαστρεντερικό σωλήνα, τη διαδρομή, δηλαδή που ακολουθεί η τροφή, μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Μέσα σε αυτήν τη δίοδο, η τροφή διασπάται και καταλήγει στο στόμαχο, αφού πρώτα περάσει στο φάρυγγα και τον οισοφάγο. Στη συνέχεια, αναμειγνύεται με γαστρικό υγρό και ρευστοποιείται για να περάσει στο δωδεκαδάκτυλο όπου προστίθενται τα υγρά της χολής και του παγκρέατος, φτάνοντας στο λεπτό έντερο, σημείο όπου και επιτυγχάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και αυτό που μας ενδιαφέρει στην ανάλυσή μας είναι το παχύ έντερο ή κόλον. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο όργανο εκτείνεται στις κοιλιακές και πυελικές κοιλότητες, με μήκος περίπου 1,5 μέτρο και πλάτος το οποίο διαφοροποιείται στο αρχικό του τμήμα, μικραίνοντας, καθώς καταλήγει στον πρωκτό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μέγεθος του τελικού τμήματος αυξομειώνεται, καθώς εξυπηρετεί τη διέλευση των κοπράνων.

Παθήσεις του παχέος εντέρου και έγκαιρη διάγνωση:

Οι συχνότερες παθήσεις αφορούν στον καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού, την εκκολπωματική νόσο, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn), τις διαταραχές του πυελικού εδάφους, την πρόπτωση ορθού και όλες τις πρωκτικές παθήσεις όπως αιμορροιδοπάθεια, ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου, συρίγγια και αποστήματα. Ο εξειδικευμένος χειρουργός δύναται να δώσει λύση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή ακράτειας. Σε όλες τις παραπάνω παθήσεις, η έγκαιρη διάγνωση παίζει καταλυτικό ρόλο στην πιθανότητα επιτυχίας οποιασδήποτε χειρουργικής παρέμβασης. Συγκεκριμένα στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, η τακτική ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση της κακοήθειας σε αρχικό στάδιο με πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης.

Συμπτώματα των παθήσεων του Παχέος Εντέρου:

Τα συμπτώματα των παθήσεων του παχέος εντέρου ποικίλλουν. Ενδεχομένως, κάποιες φορές, δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτονται, τυχαία, με επίσκεψη στον ιατρό, για κάποια άλλη αφορμή. Παρ΄όλα αυτά, τα συνήθη συμπτώματα των παθήσεων αφορούν στην αιμορραγία από τον πρωκτό, στο κοιλιακό άλγος, με έμφαση στο κάτω μέρος, στη βασανιστική δυσκοιλιότητα, στις κενώσεις που εμπεριέχουν αίμα, στον τυμπανισμό σε όλη την κοιλιά, με πόνο και εμετό, κ.α.

Η εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές στην υπηρεσία του ασθενούς:

Η χειρουργική παχέος εντέρου και ορθού αποτελεί εξειδίκευση της γενικής χειρουργικής και αφορά στις παθήσεις του παχέος εντέρου, του ορθού, του πρωκτού και τις διαταραχές του πυελικού εδάφους. Αυτού του είδους οι επεμβάσεις απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της Ρομποτικής Τεχνολογίας, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, την πλέον σύγχρονη λύση στις ρομποτικές επεμβάσεις, Da Vinci XI HD, ειδική παραγγελία για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της πολυετούς εμπειρίας μας, με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων ρομποτικών επεμβάσεων έχει καθιερώσει τη Γενική, Βαριατρική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα. Αξίζει δε, να σημειώσουμε την αναγνώριση της Κλινικής μας, σε διεθνές επίπεδο, τόσο με τις διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ιδιότητά της ως Κέντρο Αναφοράς και εκπαίδευσης στη Ρομποτική Χειρουργική. Παρακολουθώντας, λοιπόν τις παγκόσμιες εξελίξεις σε καθημερινή βάση και με συμμάχους τον υπερσύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, την εξειδίκευση και εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα τραυματική λύση, για κάθε περίπτωση των παραπάνω παθήσεων, όσο σύμπλοκη κι αν είναι. Παράλληλα και με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας μειώνονται τα ποσοστά επιπλοκών όπως αιμορραγία, διασπορά κυττάρων, λοιμώξεων, μετατροπή σε ανοικτό χειρουργείο ή δημιουργία παρά φύση έδρας (κολοστομία), προσφέροντας στον ασθενή μία γρήγορη και ασφαλή επάνοδο στην καθημερινότητά του.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα για όλους εμάς παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ