Έτος 1933: Δημοψήφισμα για… καλή νύφη και προίκα ένα… οικόπεδο

Το πόσο έχουν αλλάξει οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά και ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία έρχεται να καταδείξει ένα…πρωτότυπο δημοψήφισμα που διενήργησε η εφημερίδα “Φωνή των Προαστείων” τον Σεπτέμβριο του 1933.

Η “ανεξάρτητος πολιτική και των ειδήσεων” εφημερίδα δημοσίευσε δελτίο δημοψηφίσματος θέλοντας να αναδείξει ποια κοπέλα των προαστίων είχε τα περισσότερα προσόντα για… καλύτερη σύζυγος, ενώ μάλιστα προετίθετο να προικίσει τη νικήτρια με ένα οικόπεδο. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, “ποιο κορίτσι από κάθε προάστειο συγκεντρώνει τα περισσότερα προσόντα για να γίνη μια καλή σύζυγος” και η εφημερίδα καλούσε όλο το αναγνωστικό της κοινό να συμμετέχει και να αναδείξει τη νικήτρια.

Όπως φαίνεται στο “δελτίον δημοψηφίσματος” που δημοσιεύει στο βιβλίο της η Γιολάντα Πατεράκη “Κηφισιά η Καλλίστη”, η “Φωνή των Προαστείων προκηρύσσει ένα δημοψήφισμα… αμερικανώτατον κατά πάντα. Ερωτά τους αναγνώστας της θήλεις και άρρενας να της γνωρίσουν ποιο κατά τη γνώμη των είνε το κορίτσι εκείνο του προαστείου των που συγκεντρώνει τα περισσότερα προσόντα για να γίνη μια καλή σύζυγος! Η εφημερίς μας κυκλοφορεί εις 10 χιλιάδας αντιτύπων εις όλα τα προάστεια, θέλει δε όπως όλον το αναγνωστικόν της κοινόν να λάβη μέρος στο πρωτότυπο αυτό δημοψήφισμα”.

Όσο για τα προσόντα του κοριτσιού αυτού; Σύμφωνα με την εφημερίδα: “Καθένας από τους αναγνώστας μας και τα αναγνωστρίας μας θα έχη προσέξη ένα κορίτσι που η ωμορφιά του, η νοικοκυροσύνη του, άλλα του χαρίσματα, η καλωσύνη της ψυχής του π.χ. το… σεξ αππήλ του, το ήθος του, η λογική του, η… προίκα του ακόμαμ μπορούν να κάμουν ευτυχή τον άνδρα που θα το παντρευτή”. Φυσικά γίνεται η επισήμανση ότι αυτό το κορίτσι θα πρέπει να ανήκει στην τάξη των “ηθικών κοριτσιών” και “να είνε άνω των 16 ετών”.

Η εφημερίδα σημείωνε ότι θα προίκιζε την πολύφερνη νύφη των προαστίων. “Η Φωνή θα δώση την… προίκα της .Προς τούτο έχομεν συνομιλήση με διαφόρους εμπόρους της Πρωτευούσης οι οποίοι επροθυμοποιήθησαν να προσφέρουν αρκετά δώρα εις τας ούτω εκλεγομένας” γράφει μεταξύ άλλων ανακοινώνοντας παράλληλα πως “Η Φωνή των Προαστίων” ες εκείνην που θα συγκεντρώση τας περισσοτέρας ψήφους θα δώση ένα ΟΙΚΟΠΕΔΟΝ κείμενον εις ωραιοτάτην προαστειακήν τοποθεσίαν”. Σίγουρα αυτό θα ήταν μεγάλο δέλεαρ για μία κοπέλα που θα έπειθε γνωστούς και συγγενείς να ψηφίσουν και να αναδειχθεί η ίδια νικήτρια ώστε να εξασφαλίσει το μέλλον της και σίγουρα ως προικισμένη νύφη, έναν καλό σύζυγο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ