Στέλιος Γκαρίπης: Μεγάλη η ανταπόκριση στο κάλεσμα για μάρτυρες στην υπόθεση Λιγνάδη

Για την πρωτοβουλία του να αναλάβει αφιλοκερδώς θύματα που θέλουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, μίλησε στην εκπομπή του Open, “Έλα Χαμογέλα” ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης.

Όπως επεσήμανε ο δικηγόρος: “Εμφανίζομαι στην εκπομπή σας λόγω της αναφοράς του κ. Κούγια χθες στο όνομά μου και όσον αφορά μια πρωτοβουλία που εγώ έχω αναλάβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα στο twitter, πριν από τρεις μέρες. Δεν ήταν μια κλήση ούτε στα κανάλια, ούτε μία τοποθέτηση δημόσια όπως ακούμε διάφορες τοποθετήσει από τον καθένα. Ήταν μια πράξη η οποία πιστεύω ότι όφειλα στον εαυτό μου να αναλάβω δεδομένου ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα…” τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας: “Υπάρχει ένα σύστημα, όπως περιλαμβάνεται και στο κατηγορητήριο, που έχει επιτρέψει επί 20-30 χρόνια -λέει το κατηγορητήριο-, την τέλεση κάποιων πράξεων, κάποιον βιασμών σε βάρος ανηλίκων. Κι έχουμε αυτούς που δεν άκουσαν, δεν μίλησαν, δεν είδαν. Έχουμε από την άλλη ένα νομικό πλαίσιο το οποίο αποτρέπει την καταδίκη όταν κάποια υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο, έχουμε χαρακτηρισμούς με βάση το ισχύον νομικό δίκαιο -επαναλαμβάνω από κάποιους συναδέλφους μου δικηγόρους που μας υπενθυμίζουν συνεχώς τι τι λέει σήμερα ο ποινικός κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας για τις παραγραφές, την ανηλικότητα, τους όρους προφυλάκισης… Φοράω σήμερα το ένδυμα του ποινικολόγου και λέω τι ισχύει στον κώδικα ποινικής δικονομίας και στον ποινικό κώδικα σήμερα, βάζω μετά το ένδυμα της μητέρας / του πατέρα και λέω άλλα… Να βάλουμε κι εμείς τον οποιονδήποτε μανδύα και να λέμε κάποιες οποιεσδήποτε απόψεις… Η ουσία εδώ ποια είναι; Ότι έχουμε να κάνουμε με ανήλικα θύματα, γι’ αυτό απευθύνθηκα στα ανήλικα θύματα, που δεν είναι όπως οι γυναίκες θύματα, όπως οι εργαζόμενοι θύματα, που μπορούν να πάνε σε δεκάδες εκατοντάδες οργανώσεις, εθνικές, διεθνείς αν δεν ικανοποιηθούν, συνδικαλιστικές για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα. Έχουμε να κάνουμε με ανήλικους που είτε δεν μπορούν να τα περιγράψουν όπως τα περιγράφει το ισχύον σήμερα νομοθετικό καθεστώς, θα τα πουν με δικά τους λόγια. Έχουμε να κάνουμε με ανηλίκους που προσπαθούν να χτίσουν την προσωπικότητά τους να διαμορφωθούν ως υποκείμενα και έχουμε κάποιους που τους αντιμετωπίζουν αν αντικείμενα κι εμείς από τη θέση μας δεν κάνουμε τίποτα”.

Παράλληλα, ο δικηγόρος υπογράμμισε ότι το κάλεσμά του είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση “και ήδη έχω αρχίσει να μιλώ και να βλέπω κάποιους, οι οποίοι με την ιδιότητα όχι μόνο του παθόντος αλλά και του μάρτυρα, γιατί μπορεί να άκουσαν κάτι…” ενώ διευκρίνσιε ότι οι μάρτυρες έχουν να κάνουν και με την ίδια υπόθεση Λιγνάδη και με άλλες περιπτώσεις: Αυτά θα τα αξιολογήσω με το γραφείο και τους συνεργάτες μου και θα τα κομίσουμε στους αρμόδιους και θα πάρουν τον δρόμο τους”.

Όσο για το γιατί ενοχλήθηκε ο κ. Κούγιας από την έκκλησή του είπε: “Η έκκλησή μου έγινε στο twitter. Η ανταπόκριση που υπήρχε ήταν απίστευτη, ήταν εκατοντάδες χιλιάδες… Οι ανήλικοι που είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το είδαν από τα tweet, τα retweet, story, και έτσι ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Ο κ. Κούγιας ακολούθησε μια άλλη τακτική εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικές εκπομπές να μιλήσει για την ντροπή που θα έπρεπε να νιώθουν αυτοί οι μηνυτές, χλευάζοντας τις μαρτυρίες τους, εμφανίζοντας ως καρικατούρες τους συνηγόρους τους και τους ανθρώπους που προσπαθούν να τους υποστηρίξουν, ότι έχουν κίνητρα, το ένα και το άλλο, και όσον αφορά τα τραύματά τους δεν βλέπω να ανησυχεί κανείς, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με ψυχικούς θανάτους. Αυτό που μας απασχολεί είναι ο κοινωνικός θάνατος του κάθε διευθυντή θεάτρου, μας απασχολεί περισσότερο από τον κοινωνικό θάνατο κάποιου από τον ψυχικό θάνατο ανηλίκων που τους έχουμε κλέψει τις ζωές ως κοινωνία”.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γκαρίπης μέσω των social media είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει αφιλοκερδώς θύματα που θέλουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση φέρεται να προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του σκηνοθέτη, Αλέξη Κούγια, ο οποίος σε δελτίο Τύπου “φωτογράφισε” τον Στέλιο Γκαρίπη, γράφοντας:

“Ο κ. Λιγνάδης μου έχει δώσει την εντολή, να στραφώ εναντίον όλων όσων κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητός του (δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών) αλλά και ειδικά εις βάρος ενός δικηγόρου, ο οποίος εχθές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook προσκαλούσε οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη, να απευθυνθεί σε αυτόν, αναφέροντας μάλιστα ότι αναλαμβάνει και όλα τα έξοδα όλων των διαδικασιών, ευτελίζοντας εντελώς το λειτούργημα του δικηγόρου”.

Ο κ. Γκαρίπης απάντησε: “Είναι ευπρόσδεκτη η εναντίον μου μήνυση από το Δημήτρη Λιγνάδη, την οποία προανήγγειλε με δελτίο Τύπου ο συνήγορος υπεράσπισής του για τη δημόσια θέση των υπηρεσιών εμού και του δικηγορικού μου γραφείου στη διάθεση των θυμάτων που έως σήμερα δεν έχουν μιλήσει. Ως φιλική συμβουλή μου προς τον ίδιο είναι πως ακόμη και τώρα που περνάει το κατώφλι του Κορυδαλλού δεν είναι αργά να τολμήσει να αποκαλύψει τις αλήθειες του”.

Αργότερα, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του υπογράμμισε: “Τα παιδιά δεν μιλούν. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, κρατούν για τον εαυτό τους, επί δεκαετίες ολόκληρες, την ντροπή και την ενοχή, των ασελγειών, των βιασμών που τους έχουν αφήσει ως κληρονομιά κάποιοι που θεωρούσαν τον εαυτό τους ως δικαιούμενο να βιάσουν, κάποιοι που είχαν αναγνωρίσει στον εαυτό τους την εξουσία αυτή.

Αν ποτέ τα παιδιά καταφέρουν να ξεχάσουν το βιασμό που έχουν υποστεί, η τραυματική αμνησία τους είναι περιορισμένης διάρκειας και η οδύνη που επανέρχεται θρυμματίζει, τις περισσότερες φορές καταστρέφει, τις σχέσεις, οικογενειακές, προσωπικές, επαγγελματικές, που συνθέτουν τον ιστό της ύπαρξής τους. Τα παιδιά, σε αντίθεση με τις γυναίκες-θύματα ή τους εργαζόμενους-θύματα, δεν μπορούν να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν συλλογικά, για να διαμαρτυρηθούν από κοινού για το κακό που τους προκλήθηκε. Ακόμα και σήμερα δεν έχει έρθει προς αρωγή τους κανένα κύμα εθνικής ή διεθνούς διαμαρτυρίας. Καμιά γενικευμένη αγανάκτηση δεν έχει γίνει γνωστή στα κοινωνικά δίκτυα ως απόδειξη μιας αλληλεγγύης προς αυτά, τα αναρίθμητα, σιωπηλά, θύματα του παιδοβιασμού.Η ίδια η ιδέα της εγκατάλειψης παιδιών στην ικανοποίηση των σεξουαλικών αναγκών ανηλίκων, με τρόπο τόσο επαναλαμβανόμενο, τόσο μαζικό, είναι ανυπόφορη για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Δεν είναι πως οι θεσμοί της Ελληνικής Πολιτείας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα εγκλήματα. Με την προφυλάκιση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη απέδειξαν πως μπορούν. Αυτό που δεν μπορεί να αντέξει είναι πως τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται μπορεί να καταρρεύσουν: αποδεικνύεται πως ένας πατριός, ένας θείος, ένας παππούς, ένας προπονητής, ένας καθηγητής, μπορεί να είναι σεξουαλικά βίαιος.

Επιπροσθέτως, η κοινωνία μας δεν μπορεί να αντέξει όχι μόνο την καταστροφή της εικόνας της οικογένειας ως μιας εστίας αγάπης και στοργής, με επίκεντρο την προστατευτική εικόνα των γονιών, αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας ως ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φροντίζει τα απροστάτευτα, ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που η μοίρα τα έφερε στη χώρα μας. Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι πως οι καταγγελίες και οι μηνύσεις για βιασμούς ανηλίκων είναι εξαιρετικά σπάνιες διότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών-θυμάτων, παραμένουν στη σιωπή, ακόμα και όταν ενηλικιωθούν. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως ακόμα και όταν, παρά τις δυσκολίες, τους δισταγμούς, τις πιέσεις, τον φόβο σκανδάλου, ο βιασμός διασχίσει το κατώφλι των χειλιών των παιδιών-θυμάτων, πολύ λίγες καταγγελίες καταλήγουν σε καταδίκη του παιδοβιαστή, για το λόγο ότι οι πράξεις είναι ανεπαρκώς χαρακτηρισμένες από τα ανήλικα θύματα, οι περιστάσεις δεν είναι καλά τεκμηριωμένες, οι αποδείξεις δεν είναι ακλόνητες, ούτε χειροπιαστές. Ποιος θα βοηθήσει λοιπόν τα παιδιά που δεν τολμούν ή δεν μπορούν να μιλήσουν;

Όταν η παιδικότητα αυτών των θυμάτων έχει κλαπεί, ποιος μπορεί να κάνει ένα νεύμα αλληλεγγύης σε αυτή την ευθραστότητα που έχει «τεθεί στο αθόρυβο», ποιος μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη αυτών των παιδιών-θυμάτων στην Πολιτεία και την ελληνική κοινωνία; Με αυτά τα δεδομένα είναι ευπρόσδεκτη η εναντίον μου μήνυση από το Δημήτρη Λιγνάδη, την οποία προανήγγειλε με δελτίο τύπου ο συνήγορος υπεράσπισής του για τη δημόσια θέση των υπηρεσιών εμού και του δικηγορικού μου γραφείου στη διάθεση των θυμάτων που έως σήμερα δεν έχουν μιλήσει. Ως φιλική συμβουλή μου προς τον ίδιο είναι πως ακόμη και τώρα που περνάει το κατώφλι του Κορυδαλλού δεν είναι αργά να τολμήσει να αποκαλύψει τις αλήθειες του”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ